006=080717==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================


Ruim twee maanden draaien we voor de stroomvoorziening volledig op onze zonnepanelen. Het zijn twee 275 Watt panelen van "Canadian Solar" die in Vietnam geproduceerd zijn. Ze leveren ruim 30 Volt die door de laadregelaar wordt omgezet naar een goede laadspanning voor ons accu systeem van 24 Volt. De laadregelaar is van EPSolar en kan 30 Amp laadstroom aan. Dat is bijna twee keer zoveel als de piekstromen (16,5 Amp) die ik gemeten heb. We kunnen dus nog meer zonnepanelen plaatsen als dat nodig blijkt te zijn. Over de opbrengst hebben we niet te klagen. Theoretisch moeten we met een hellingshoek van 15 graden op het zuiden gemiddeld over het jaar 1,3 kW per dag halen, wij haalden in de maanden mei en juni 1,2 kW per dag. Voor meer info over zonnepanelen opbrengst zie Zonnepanelen opbrengst.
Het accu systeem, voor de opslag van de stroom, bestaat uit vier 250 Amp semi tractie gesloten accu's die onderling gekoppeld zijn naar 24 Volt. We hebben dus een accubank van 500 Amph op 24 Volt. Het tuinhuisje is geheel ingericht op 230 Volt (3x 2,5 kabel en stopcontacten met randaarde). Door met 230 Volt te werken hebben we geen spanningsverliezen in de kabels, hoeven we niet na te denken over plus en min en kunnen we gewone huishoudelijke electra spullen kopen in plaats van de vaak duurdere 12 of 24 Volt systemen.
De 230 Volt maken we met een zuivere sinus omvormer die maximaal 2000 Watt kan leveren, maar de zwaarste dagelijkse verbruiker is een waterkoker van slechts 800 Watt. De omvormer is dicht bij de accu's geplaatst om spanningsverlies te voorkomen en ook om de piekstromen van ruim 80 Amp tussen accu en omvormer over slechts een klein stukje stroomkabel te hebben. Waren we bij een 12 Volts systeem gebleven dan waren deze stromen 160 Amp geweest !
We hebben dagelijks de opbrengst en het verbruik bijgehouden van onze "zonne-energie-centrale", gemiddeld verbruikten we per dag 0,797 kWatt en leverden de zonnepanelen 1,231 kWatt. We houden dus nog altijd energie over, en dat is maar goed ook want de dagen worden alweer korter. Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij onze metingen. Zo zal de laadstroom laag zijn op het moment dat de accu's goed vol zitten en lijkt het dus alsof de zonnepanelen dan maar weinig leveren. We passen ons energie verbruik aan door juist als de zon schijnt de waterkoker, kookplaat of zwaar gereedschap te gebruiken, dan kunnen de accu's weer gelijk aangevuld worden.

     
.