005=030717==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================


Courgettes hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen. Om courgettes te krijgen heb je een bevruchte vrouwelijke bloem nodig. In het begin van het seizoen, en als je weinig planten hebt, is het altijd afwachten of je wel gelijktijdig een vrouwelijke en een mannelijke bloem open hebt. Daarbij komt nog dat de bloemen slechts een ochtend bloeien, dus er is weinig tijd voor bestuiving. Met een koude of regenachtige ochtend met weinig insecten kan je zo maar een paar heerlijke courgettes mislopen.
Bij vrouwelijke bloemen zie je in de dikke bloemsteel al de aanleg van een courgette, terwijl de mannelijke bloemen ranke dunne bloemstengels hebben. Zie de foto's hieronder. Om zeker te zijn van een goede opbrengst helpen wij de natuur een handje. Met een penseel verzamelen we stuifmeel van de mannelijke bloemen en strijken dat over de stampers bij de vrouwelijk bloemen. Dit jaar begon het seizoen met veel vrouwelijke bloemen en hebben we stuifmeel van de bloemen van de buurman gebruikt voor onze eerste courgettes.
Inmiddels hebben we dagelijks bloemen in al onze courgette planten en met de hulp van de vele hommels redden we het goed zonder penseeltje. We hebben groene en gele courgettes. Leuk voor als we straks courgettes in zoet-zuur gaan inleggen. We hebben al gewokte courgette gegeten, soep gemaakt, hartige taart, courgette spagetti gemaakt met de spirelli snijder en een ovenschotel met geraspte courgette.

           


.