051=301015==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Over een paar dagen gaan we retour naar de Gabber en zitten we weer midden in ons zeilende leven. We hopen dat het enkele reis vliegticket geen problemen geeft bij het inchecken. Vliegtuigmaatschappijen worden namenlijk verantwoordelijk gehouden voor het binnenbrengen van illegale immigranten, en dat geld ook voor Nederlanders die naar Bonaire reizen. We bereiden ons voor met monsterboekje, boot papieren en verklaringen van de kaptein van de Gabber dat wij Bonaire aan boord van zijn boot zullen verlaten. In het verleden waren deze papieren afdoende toen we naar Suriname en Curacao vlogen zonder een retour ticket.
Bij alle grenspassages in de afgelopen 5 jaar, en dat waren er ruim 40, maken we ons altijd een beetje zorgen of de immigratie en douane autoriteiten onze papieren in orde zullen bevinden en of we de juiste procedure binnen de wettelijk voorgeschreven tijd volgen. Vaak zijn we blij met ons Nederlandse paspoort, dat scheelt het aanvragen van Visa, en geeft vaak recht op een langer verblijf dan collega zeilers uit Zwitserland, Amerika of Australie. Een vakantie reisje met het vliegtuig is makkelijker dan onaangekondigd een vreemd land binnen varen met een boot.
Op de tuin ontmoeten we de bemanning van de Rafiki, Loud en Marlene, ze zijn een paar weken in Nederland. Deze zomer hebben ze uitgebreid rondgezworven langs Colombia, Panama en de San-Blas eilanden. Zie hun verslagen op Rafiki op reis. Ze maken ons enthousiast om naar Jamaica en Cuba te gaan. Nu de boycot en blokkade door Amerika van Cuba zijn einde nadert zal dit Caribische eiland na 50 jaren van isolement ook plat worden gelopen door de Amerikaanse dollar en snel gaan veranderen is de verwachting. Veel van de Nederlandse zeilboten die we kennen vanuit Curacao gaan dit jaar naar Cuba, het kan dus een reunie worden of zoals Loud het noemt "de gathering is in Cuba dit jaar".
Wij twijfelen nog, van de werkafspraken die we bij ons vertrek op Bonaire maakten is in 6 maanden tijd niets terecht gekomen hoorden we eergisteren. Daarom hadden we al plannen bedacht om via de Oost-Carieb naar Trinidad te varen waar we goede ervaringen hebben met het uitvoeren van las en spuitwerk. De Gabber is met antifouling en een nieuwe accu zeilklaar, maar we hadden de 6 maanden Bonaire graag gebruikt voor het laten aanbrengen van verbeteringen als "coppercoat" en een nieuwe gasbun. We vinden het teleurstellend dat alle vooroordelen over de Caribische mentaliteit bevestigd worden, juist in de "bijzondere Nederlandse gemeente" Bonaire.
Vorig weekend waren we met de familie van Ernie ter ere van haar moeders 90ste verjaardag in Drenthe. Gezellig met zijn allen logeren in een vakantie boerderij in Drenthe, een huifkartocht met Rijmaaraan en een puzzeltocht met "Eendjes" (2CV) bij Huureendjes.

   


.