013=281221==21:00UTC==Positie:37=06,56N==008=48,32W==Barao=de=Sao=Miguel======

In Portugal zijn er, net als in Frankrijk en Spanje, verschillende tolwegen. Bij de ANWB sloegen we een "tolweg-kastje" af omdat we over niet tolwegen zouden gaan rijden en we dachten dat we terplaatse wel zouden kunnen betalen. Maar helaas in Portugal zijn er ook "electronische tolwegen" zonder kaartjes of slagbomen. Slimme camera's registreren daar je kenteken en schrijven automatisch de gereden kilometers af van je tegoed. Als je geen tegoed hebt sturen ze de rekening door naar je huis adres. Klinkt vriendelijk, maar er komt een boete bij van 10 tot maximaal 50 keer het bedrag van de rekening met een minimum van Euro 25,-. Toen wij Portugal binnen kwamen ging het gelijk mis, we zaten direct op een electronische tolweg. Waren we eerst blij verrast dat er nergens een betalingsmogelijkheid kwam, zijn we na bovenstaande informatie toch plots bezorgd.
Volgens de meest gangbare informatie bronnen is achteraf betalen niet mogelijk dus dreigden we vast te zitten aan een boete. Gelukkig wist Sophia raad. Je kan in Portugal "tolweg tegoed prepaid kraskaartjes" kopen waarbij het mogelijk is om de datum van ingang te "antideren", vroeger in te laten gaan. Dat klonk als een makkelijke en goede oplossing. Bij eerste gelegenheid na de feestdagen stonden we bij het dichtsbijzijnde postkantoor om de kraskaartjes te kopen. Daar nog even uitgelegd wat we wilden. Prima plan, moet je bellen met de tolweg organisatie en we kregen een telefoonnummer. Na telefonische uitleg weer een ander telefoonnummer en we waren met de goede afdeling verbonden. Hier weer uitleg van het plan, geen probleem was de vriendelijke reactie. Geeft u het kenteken, uw naam en de krascodes maar door. Even wachten en de mevrouw kwam weer aan de lijn met "bedankt voor het wachten", "ik zie dat u voor Euro 15,09 heeft uitstaan aan tol". De Euro 30,- die we aan krascodes hadden door gegeven waren dus ruim afdoende.
Voor Portugees sprekende mensen is bovenstaand relaas een goede oplossing. Gelukkig hadden wij de hulp van Sophia die een aardig woordje Portugees spreekt, anders was het vast niet gelukt. Na afloop van dit avontuur trakteren we ons opgelucht en voldaan op koffie met Portugese lekkernijen als "pastel de nata", "pasteis de bacalhau" "samossa's" en "croquetes de carne".

  


.