006=171221==21:00UTC===Positie:45=57,26N==001=45,44E==Bourganeuf====

We zijn de tussenstop langs de Loire voorbij gereden, we staan al in Bourganeuf. We genieten van de service die de vrije camperplaatsen ons bieden. Het zijn prima parkeerplekken met gelegenheid tot afstorten van chemisch toilet en grijswater. Tegen betaling kan je water of electra afnemen. In vele dorpjes onderweg zijn ze te vinden. Het lijkt wel als uitnodiging bedoeld om ze niet voorbij te rijden, iedere keer staan we bijna in het centrum. Winkels en bezienswaardigheden zijn op loop afstand.
De vorderingen van onze reis zijn weer te volgen op het APRS (Automatic Packet Reporting System) netwerk. Helaas nog niet met behulp van de radio zoals het eigenlijk hoort maar met de App APRSDroid op de telefoon. Als je benieuwd bent waar we zijn kijk op APRSDirect.
Vanmorgen had Erik zijn eerste franse ontbijtje met verse croissants, bagette, pain au chocolat en rillette de canard. Voorbij de koffie had ie ook wat lekkers meegenomen.
Nog niet eerder waren we rond kerst in Frankrijk en we zijn verbaasd dat het zulke kerstversierders zijn. Alle dorpen hebben kerstverlichting, rotondes zijn versierd en ook vele huizen doen mee met slingers en lampjes. Op straat lopen de meeste mensen al met een mondkapje en in winkels draagt iedereen ze, een behoorlijk verschil met Nederland.
Gisteren voor het eerst LPG, dat hier GPL heet, getankt. Dachten eerst dat we iets fout deden want de pomp vulde niet. Een mevrouw van het tankstation kwam naar buiten om te vertellen dat je eerst binnen moest betalen. En dan moet je dus ook gelijk vertellen hoeveel je gas wilt hebben. De tank heeft een inhoud van ruim 26 liter maar mag slechts tot 80% gevuld worden, dus 0,8 * 26 = 20,8 liter. Langs de snelweg kostte dat Euro 20,58 kortom een stuk goedkoper dan een Nederlandse gasflesvulling. Met propaan/butaan flessen praat je meestal over kilo's, en er gaat dan circa 12 kg gas in een fles. Het soortelijk gewicht van het propaan is 0,51 kg/liter dus 12 kg is eigenlijk 23,5 liter (voor butaan 0,587 kg/l -> 20,44 liter).
Vanaf gisteren koken en stoken we dus op LPG. Met de lage nachttemperaturen is het belangrijk om de watervoorraad op temperatuur te houden want de automatische vorst beveiliging gaat al bij 3 Celsius werken. Deze laat dan al het water uit de boiler en tank onder de wagen weg lopen.

     


.