010=221221==21:00UTC===Positie:38=33,82N==007=55,00W==Evora======

Terwijl alle landen in Europa de Corona maatregelen aan het aanscherpen zijn nemen wij per toeval de dichtsbijzijnde grensovergang van Spanje naar Portugal. Per toeval omdat we een afslag missen en langer naar het westen door rijden dan de bedoeling was. Plots moeten we ons verder verdiepen in de geldende maatregelen voor Portugal en een Covid-test bewijs organiseren. Wat we begrijpen uit alle informatie moeten we naast het internationale vaccinatie bewijs ook een recente negatieve test op Corona bij ons hebben. In de grensplaats Ciudad Rodrigo kloppen we eerst aan bij het ziekenhuis. Helaas bij een apotheek moeten we zijn. Uiteindelijk 3 apotheken verder vinden we bij Farmacia Abarca wat we zoeken. We vragen om een PCR-test maar de apotheekster vertelt in het Engels dat een "Laboratorial Rapid negative antigen test performed within the last 48 hours" ook volstaat. Dat scheelt wachten op de uitslag van een PCR-test en is aanzienlijk goedkoper. Even snel een watte staafje door de neus, wat druppeltjes erbij, schudden en op een sneltest strookje druppelen, 15 minuten wachten en we zijn aantoonbaar negatief. Dat stemt ons positief en nu durven we de grens over.
Zonder enige controle passeren we de grens. Kan ook haast niet anders want de weg die we nemen is nieuw en dateert uit het Schengen tijdperk, dus geen slagbomen of douane huisjes te bekennen. We zijn Euro 60,- armer, plots blij met Schengen en zijn een dag eerder dan verwacht in Portugal.
We maken er weer een lange rijdag van en in de namiddag arriveren we op de gratis camperplaats bij het werelderfgoed stadje Evora. De volgende ochtend bezoeken we het stadje nog voor de koffie. We legen de vuilwatertank en de toilet en tappen vers water zodat we helemaal schoon aan komen op het landje van Ed en Sophia.

     


.