003=29122024=14:00UTC====Positie:33=03,7N==16=18,9W==Porto=Santo==ODO=1819Nm==



De eerste kerstdag is er bij Polaris een BBQ. Niet aan boord of op een van de vele openbare BBQ plaatsen maar bij ze thuis, ze hebben namenlijk afgelopen zomer een huis gekocht op Porto santo. Het is een hele drukte met vele nationaliteiten. Neem zelf je bord/bestek/glas en vlees + drinken mee en iets om te delen. De Polaris zorgt voor de houtskool, wijn en een paar salades met brood. We zijn met meer dan 25 zeilers en ook een aantal niet zeilers van de cursus Portugees die Polaris volgt. Een gezellige drukte met veel gepraat en nog meer te eten. Heen gaan we in een gezamenlijke taxi en terug proberen we onze overvloedig maaltijd er af te lopen.
Het blijft flink schommelen achter de mooring en de combinatie getijde en valwinden maken het ook niet gemakkelijk. Om de paar dagen zwemmen we wat rondjes om de boot, want daar is het warm genoeg voor. Steeds meer boten vertrekken richting Canarische eilanden en hun plekken in de haven worden snel ingenomen door boten die op anker lagen of nieuwkomers. We gaan toch ook maar eens vragen op het havenkantoor of er voor ons een plekje is in de haven. We hebben geluk, er vertrekt die morgen net een boot naar Madeira en wij mogen zijn box in van de havenmeester. Erik snorkel duikt nog naar een betonblok om een extra lijn vast te maken zodat we goed vast liggen.
We hadden al besloten om dit jaar gewoon in Porto santo te blijven. Het weer is hier met 18-22 Celsius aangenaam, de prijzen zijn helemaal aantrekkelijk en na alle reparaties willen we rust. Maar op de tweede dag in de box blijkt dat de vuilwatertank verstopt zit. Diepe zucht van Erik, maar dan toch maar aan de klus. Het valt gelukkig mee, de ingekoekte resten van urinesteen verstoppen de uitgang en dat is snel verholpen. Weer een les geleerd, als we de boot langere tijd op het droge achterlaten spoelen we eerst de vuilwater tank grondig schoon. Zo kunnen restjes niet indrogen en voor verstoppingen zorgen.
Op de kademuur worden door zeilers schilderingen achter gelaten met de naam van hun boot en datum van bezoek. Sommige boten komen hier al jaren achtereen is zo te zien. Gisteren ontdekte Erik dat er ook een schildering van een Gabber hangt uit 1996. Het is de boot waar we vaak mee verward werden, de Gabber van Jimmy Lengkeek. Samen met Tineke zeilde hij 6 jaar van 1996 tot 2002 de wereld rond en verstuurde met de SSB zijn reisverslagen naar vrienden, familie en het blad zeilen, zo werd de bootnaam Gabber bekend onder de toenmalige lezers van het blad zeilen. Er is zelfs een boek van zijn reisverslagen, zie E-mails overzee.
Onze Gabber was al in 1983 vertrokken met Henk en Antje naar nieuw Zeeland en toen hij terug kwam in 2003 werden wij de tweede eigenaren. Lees hier, meer over de geschiedenis van de Gabber. We behielden de naam Gabber en dat werd ook de naam van onze website en blog. Nadat we de klassieke stalen S-spant verruild hadden voor een Dufour classic 38, een polyester serie jacht, behielden we de website en gaven we onze nieuwe boot ook de naam Gabber.


  

Het boek E-mails overzee van Jimmy Langkeek (2007).

Krantartikel over Henk en Antje
bij aankomst in Nieuw zeeland (1984).


.

002=17122024=14:00UTC====Positie:33=03,7N==16=18,9W==Porto=Santo==ODO=1819Nm==



We zijn alweer vijf weken terug op de boot in Porto Santo. Na aankomst heeft Ernie eerst de RVS bimini buizen schoon gemaakt van lichte roest aanslag. Het zijn wel 316 buizen maar ongepolijst en die geven altijd wat bruine aanslag na een paar maanden. Daarna de bimini en buiskap gemonteerd en de zeilen die binnen opgeslagen lagen aan dek gesjouwd.
De opvolgende dagen iedere dag een klusje. Erik begon met de dikke stroomkabels bij de nieuwe boegschroef. Daarna was het een hele puzzel om de nieuwe 4 aderige stuurkabel vanaf de boegschroef naar de stuurstand te trekken. Het lastigste was deze dikkere kabel door de buis van de stuurstand te krijgen, maar ook dat is gelukt. Het monteren van de nieuwe schakelaar, Vetus-BPSE2, viel gelukkig mee, er was genoeg ruimte op de console van de stuurstand.
Ernie brengt nieuwe coppercoat aan in de buis van de boegschroef en op het puntje van het roerblad. Omdat we genoeg coppercoat overhebben verven we ook het blad van de windvaan ermee. We brengen 4 lagen op dus zijn zo snel een week verder omdat we de lagen eerst laten drogen voor we een nieuwe opbrengen. Regelmatig waait het stevig in Porto santo en prijzen we ons gelukkig niet te liggen schudden achter anker of mooring. Erik plaatst ook twee nieuwe grote 10 inch filterhuizen in het watermaker circuit. Nu wordt er trapsgewijs gefilterd van "grof sediment" naar "50 micron" en dan "5 micron" voor het zeewater het kleine 5 inch "5 micron" filter doorgaat wat bij de watermaker geleverd werd. Als laaste land klus kopen we een nieuwe startaccu omdat de oude kort voor ons vertrek kapot was gegaan.
We vragen of we het water in kunnen, maar eerst is het vakantie voor een aantal havenmedewerkers krijgen we te horen, dus een extra week op de kant. Maar dan horen we tijdens de vakantie het gepiep van de rijdende kraan. Er wordt toch gewerkt ! Een van zee gesleepte rubberboot van ruim 14 meter met giga buitenboord motoren wordt op de kant getakeld. Er is veel belangstelling van landpolitie, grenspolitie en havenpolitie. De boot wordt verdacht gebruikt te zijn voor drugstransport en werd half drijvend op zee achtergelaten. De volgende dag kunnen we het water in, ruim een week eerder dan gedacht. We zijn er wel blij mee want net deze periode zijn er moorings vrij.
Inmiddels liggen we alweer bijna een week achter de mooring. De afgelopen dagen was het helaas flink klotsen en schudden door de golfslag in de havenkom vanwege de zuidelijke winden. We waarschuwen dat een Franse boot met doorgesleten touwen van zijn mooring dreigt af te breken. Slechte herinneringen aan vorig jaar doemen op, toen brak een Franse boot zijn ankerketting en spoelde dwars door het mooringveld de kant op. Gelukkig worden er nu op tijd nieuwe lijnen belegd.
Met al dat geschud wachte we met het verwisselen van de diesel en olie filters. Tussendoor genieten we van het aantrekkelijke leven hier in Porto santo.


     
     


.

001=06032024=14:00UTC====Positie:33=03,7N==16=18,9W==Porto=Santo==ODO=1819Nm==

Het zijn onze laatste uurtjes op Porto santo, straks nemen we de veerpont naar Madeira en morgen vliegen we via Lisabon naar Nederland. De afgelopen weken zijn we druk geweest met het plaatsen van een nieuwe boegschroef. Voor veel zeilers mogelijk een overbodige luxe maar wij vinden het wel zo prettig bij het manouvreren in de havens dat we eenvoudig en volledige controle over de boot hebben. Door onze ondiepe kiel en de grote afstand tussen schroef en roer is het corrigeren van de puntbewegingen door wind invloeden erg lastig. De boegschroef lost dat probleem eenvoudig op.
De oude boegschroef hebben we gedemonteerd en de gaten die achter bleven gedicht met meerdere lagen galsvezelmat en epoxy. De nieuwe boegschroef hebben we nu aan de bakboord kant geplaatst op de nog onaangestaste boegschroefbuis. Dat levert aan stuurboord ook weer meer bergruimte op. Helaas vraagt de nieuwe Vetus BOW6012D boegschroef een 4 aderige stuurkabel en een eigen schakelaar. Die plaatsen we als we in oktober weer terug komen. Dan smeren we de boegschroefbuis ook af met coppercoat.
Van de coppercoat op de romp hebben we weer genoten, eenvoudig afspuiten was genoeg om weer een schone romp te hebben. Voor de bijboot die 6 maanden in het water had gelegen was er veel meer werk nodig. Met citroenen, schoonmaakazijn en veel werk met schuursponsjes kregen we de bodem weer vrij van kalkkokerwormen, zeepokken en kalkroodwieren. Dat gaan we in de toekomst anders aanpakken. Wellicht ook coppercoat of andere antifouling en de bijboot na gebruik toch maar boven water trekken.
Ook dit vertrek van ons kende weer zijn gebrek. Tijdens onze koffie afscheidbijeenkomst bij het Marina cafe ter ere van ons vertrek viel de expressomachine in duigen. Dat werd een uur wachten op de koffie met, de speciaal voor ons gemaakte, cake tot dat het apparaat gerepareerd was.


  
  







.