023=220822=15:00UTC====Positie:51=02,61N==02=22,38E==Duinkerke==ODO=98,2Nm==

Het wachten op gunstige wind is voorbij. De afgelopen dagen vermaakten we ons met wat klusjes, een strandwandeling en vermaak voor de deur. In Blankenberge waren dit weekend wedstrijden voor het Belgische Kampioenschap motorboten en waterscooters. Een serie speedboten en 4 deelnemers in de waterscooter klasse brachten leven in de brouwerij op de haven.
Vandaag zou er een rustige tot geen wind zijn richting Duinkerke, het tij stond pas later in de middag mee. Nog voor de koffie gooiden we los. Eenmaal buitengaats bleek een 2-3Bft windje genoeg voortgang te geven dus de motor kon uit. Af en toe een vlaag hardere wind en we liepen gelijk ruim in de 5 knoop. Dichterbij Duinkerke moesten we tegen de wind in die ook was aangetrokken naar de 5Bft. De boten om ons heen gingen laverend verder, wij kozen voor de laatste mijlen op de motor. De wind, golven en stroming gaven aan het einde het bekende fenijn in de staart van wat verder een prachtige zeildag was.
Erik zendt altijd een positie rapport via Winlink aan het einde van de dag. Deze keer hoorde hij russisch spreken op de frequentie. Google translate vertaalde een complete scheldpartij op Poetin, het russisch leger en de russen. De scheldkanonnade ging maar door en leek zich te herhalen als een bandje. Ben benieuwd wie het nog meer gehoord hebben, want een uitzending op deze frequentie gaat zonder problemen een paar duizenden kilometers ver.
Onze vaste GPS is de ONWA KP-32, deze heeft een ruime display en een laag stroom verbruik. Het invoeren van waypoints en het maken van een route is op een GPS nogal een klus. Een postitie heeft al snel 12 karakters en dan nog 6 voor de naam, door het ontbreken van een toetsenbord ben je wel even bezig. Makkelijker is het om ze aan te maken in openCPN en ze dan te uploaden naar de GPS. Bij navraag bij de fabrikant bleek dat hiervoor het programma KDC_201006.exe beschikbaar is. We hebben het programma al ruim een jaar in huis maar nu pas in gebruik genomen. De GPX bestanden vanuit openCPN kunnen er mee worden omgezet naar een format dat geschikt is voor de GPS. Nadeel is wel dat bij uploaden alle wayppoint en route informatie in de GPS overschreven wordt. Dus dat betekend dat je eerst een bestand moet maken dat zowel de oude als de nieuwe informatie bevat. Gelukkig zijn het simpele tekst bestanden en met knippen en plakken in "wordpad" is het eenvoudig te realiseren.

  





.