022=200822=15:00UTC====Positie:51=18,66N==03=07,06E==Blankenberge==ODO=61,5Nm==

De nieuwe dynamo werd 26 uur na bestelling afgeleverd bij het afhaalpunt in Blankenberge. Met 30 minuten sleutelen was de klus geklaard en zat er weer een glimmend onderdeel in het motorruim. De toerenteller doet het weer en de accu's worden bijgevuld met ruim 40 Ampere als we motoren. Daarna was het wachten op een nieuw bankpasje dat op ons thuis adres was binnengekomen. Zo'n pasje is een groot gemak, maar wel lastig als ze vernieuwd worden als je net op reis bent. Inmiddels is de pas ook binnen en kunnen we weer geld uitgeven. Voorlopig nog het meeste aan de haven van Blankenberge, de wind waait uit Zuid-West en dat is net de richting die we op willen. We hebben de tijd en vermaken ons met uitgestelde klusjes aan boord.
Het ophangen van de stuurlijnen van de Hydrovane was zo'n klusje. De Hydrovane is een apparaat dat de boot automatisch op een vaste koers ten opzicht van de wind houdt. Het grote rode blad achter op de boot is de windvanger van de Hydrovane. Als de boot op koers ligt waait de wind langs het blad, zodra hij iets van koers raakt zal de wind tegen het blad waaien en via een ingenieus systeem wordt het roerblad aangestuurd en brengt de boot weer terug op koers. Een mooi systeem waar we veel gebruik van gaan maken. Je hoeft dan niet meer zelf te sturen en het gebruikt geen stroom. Met de stuurlijnen (rode pijlen) kan je de windvanger langzaam draaien en verander je daarmee de koers van de boot ten opzichte van de wind.
Nu we onderweg zijn werd het ook tijd voor een nieuwe omslag foto op facebook en bij Marine traffic. De havenmeester hier in Blankenberge reageerde ook al verbaast toen we ons als Gabber meldde. Hij had de oude afmetingen nog in zijn systeem staan van ons laatste bezoek in 2016. We waren toen met onze Breewijd 31 op de terug reis naar Nederland na 6 jaar zeilend op pad te zijn geweest.



.