012=190820==16:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland====================

Niet vertrekken was een verstandige beslissing mompelen we tegen elkaar als we naar de zoveelste Corona persconferentie van Mark en kornuiten kijken. Maar toch hebben we regelmatig een moedeloos kater gevoel. Alles wat we willen doen kan morgen ook, er is geen haast meer door gebrek aan een vertrek datum of op zijn vroegst één die een jaar verder ligt. We proberen te genieten van een langer tuinseizoen en bedenken wat we komend seizoen gaan planten. Nu oogsten we volop bramen, tomaten, komkommers en er komt nog meer aan. De druiven rijpen goed en zijn al zoet genoeg voor de wespen. De appels krijgen kleur en ook het rijpen van de peren gaat voorspoedig. De courgettes deden het slecht dit jaar, maar de oogst van de sperziebonen is overvloedig.
Nu we tijd over hebben proberen we nieuwe recepten uit. Zo maken we soep van sperziebonen (sperziebonen, aardappel, uitje, alles blenderen en dan uitgebakken spekjes, roomkaas toevoegen) en leggen we ze zelfs in op zoet-zuur (azijn + water in gelijke delen en half zoveel suiker als azijn, jeneverbes, mosterdzaad, venkelzaad, komijnzaad, laurierblad opkoken en in potten gieten met de sperziebonen die slechts 5 minuten gekookt hebben). De bramenjam wordt opgefrist met munt en lemonrasp. De basis saus van tomaten geven we wat meer smaak met een komkommer. We hebben zoveel jam dat we wel een winkeltje kunnen beginnen. De pompoenjam van vorig jaar is nog niet op en we vinden ook nog potjes bramen, rode bes, kruisbes en vlierbes van oudere seizoenen.
Onlangs hadden we ruim 40 ransuilen op ons park. Het was een wonderlijk gezicht om ze een voor een te zien uitvliegen terwijl je overdag niet meer dan een stuk of 5 kon zien tussen de bladeren van de kastanjeboom. Helaas is het avond schouwspel ten einde, na een verschrikkelijke onweer hebben we ze niet meer gezien. Vlinders zijn er nu echter volop en fladderen door de tuin. Dat wordt dus regelmatig de koolplanten controleren op eieren of jonge rupsen. Want deze winter willen we zelf de boerenkool eten.
We nemen ons voor om binnenkort het nieuwe vaargebied te verkennen. En de lasser wat meer achter de broek aan te zitten zodat zijn werk af komt. Dan kunnen wij verder met de montage van zonnepanelen en windmolen zodat we weer off-grid kunnen leven.


  
  

.