011=250720==16:00UTC==Positie:51=48,35N==004=15,90E==Blinckvliet====================

Klussen aan boord van een boot is vooral veel puzzelen met de vragen waar gaat alles passen en hoe wordt de volgorde van aanleggen. Voor de aanleg van zonnepanelen, extra antennes en de SSB instalatie zijn we er inmiddels uit. De stroomkabels van de 4 zonnepanelen worden aan dek al samengevoegd naar vier kabels van 4mm kwadraat en dan onderdeks naar twee kabel van 6mm kwadraat. De stroomkabel van de windmolen gaat in één keer door, want die heeft een eigen laadregelaar. Alle stroomkabels gaan tezamen in één slang.
De 3 coax kabels voor antennes (VHF, AIS, SSB), GPS antenne en stuurkabel voor de antennetuner komen in een eigen slang te liggen. Om zo min mogelijk storing op de installaties te hebben als we uitzenden.
Daarna de puzzel waar de gaten te boren in de spiegel. De windvane (Hydronvane) stuurautomaat moet ook nog geplaatst worden dus het is even passen en meten op de spiegel en je afvragen waar je dan terecht komt in de boot. Want in het achterste gedeelte zitten ook de kachel, dieselinlaat, lenspomp uitlaat en tal van draden voor het instrumenten paneel bij de stuurstand. Als de plekken eenmaal bekend zijn kan er geboort worden. Oeps, wat gaat dat gemakkelijk in polyesther, onze voorgaande boot was staal. Nu was het wel gemakkelijk dat we de met verftape afgeplakte plaatsen makkelijk door de romp heen konden zien.
In de keuken vervangen we de TL-balk door een 3 kleuren led lamp. Helderwit voor werken, warmwit voor wat meer sfeer en rood voor als we tijdens de nachtwacht ook nog wat willen eten of drinken. Met de led lamp hebben we een hoop meer licht bij een stuk minder energie verbruik.     

Een terugkerende klus bij iedere nieuwe boot voor ons is het maken van een bekerhouder voor Mepal koffie mokken. Handig met oor, van onbreekbaar kunstof, boven breder zodat ze makkelijk in een rond gat blijven hangen bij de stuurstand. Het was de vierde die we maakten.
In de natte cellen eindelijk de plaatsen bedacht waar we de wc-borstel en een afvalbakje kunnen ophangen. Zo'n kleine ruimte moet je toch eerst een paar keer gebruikt hebben wil je goed ervaren waar je nog wat kan hangen. De borstel hangt wat in het zicht, maar we willen ook nog een vuilwater tank rondom de toilet hebben dus daar is dan geen plaats meer.
WC-papier mag bij ons niet in de toilet. Dat scheelt verstoppingen maar is vooral wel zo fris op de ankerplaatsen. Vandaar een ruime afval emmer in de natte cel.
De kabel doorvoer op de spiegel was lang een vraagstuk. De traditionele RVS-slangenhals was te smal voor alle draden en steekt ook te ver uit. Een eenvoudige huiddoorvoer zou kunnen, maar de 90-graden bochten zijn wel heel scherp voor coax. Huub van George Kniest kwam met het idee van een lage luchthapper. Ruimte genoeg, UV bestendig, en flexibel. Als de windvaan geplaatst is kunnen de slangen wat strakker afgewerkt worden. De slang met kabels gaat door een nauw passend gat dat met sikaflex waterdicht is afgeplakt. Vervolgens gaat de slang een eind omhoog en buigt dan weer naar beneden zodat er geen regen of opslaande golven in kunnen komen.

     

     


.