011=291019==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================

Gisteren was de 12de vertrekkersdag van Nederlandse vereniging van toerzeilers in samenwerking met het blad Zeilen. Wij waren er deze keer voor het eerst met 3 rollen bij betrokken. Als lid van de commissie verrebestemmingen maakten we deel uit van de organisatie, Erik hield een workshop over duiken en we waren natuurlijk ook aanwezig als vertrekker voor het jaar 2020. Het was weer een inspirerende dag met gelijk gestemden, een zaal vol zeilers die hetzelfde willen en doen als wij.
De lezing over duiken is te downloaden op Duiken voor vertrekkers. Er waren vragen over een kleine compressor voor aan boord, de Bauer Junior II lijkt daarvoor een goede optie. Voor wie geen gedoe wil met een fles op onderwater is een verlengde slang voor de ademautomaat een overweging, de Powerdive-decksnorkel.
Ook waren er vragen over waar kan je SSB radio apparatuur kopen. Zelf kocht ik een deel van mijn spullen bij Dolstra in Hardegarijp, Venhorst in Hilversum en Rys in Schagen. Voor wie alles via internet wil kopen is Hamshop een goedkoop adres.
Welke weerberichten zijn waar te vinden voor een Atlantische oversteek was ook een punt van aandacht. Op onze home page staat een link naar alle actuele weerkaarten voor het Atlantische gebied die via de SSB te ontvangen zijn, zie Weerkaarten voor Atlantische oversteek. De gebieden met de gevreesde "squals" (onweersbuien) worden op het eerste kaartje vermeld als "tropical wave".
Natuurlijk was er weer de vertrouwde discussie over wat moet je nu halen ? een licentie voor "zendamateur" of "Marcom-A". Voor wie zendamateur wil worden is er de digitale leerweg via Internet zie, Digitale Leerweg Zend Amateur. En wil je alvast luisteren op de korte golf kijk dan eens op de site van de TU-Twente die hun SDR-ontvangers online hebben staan op Wide band SDR.
En omdat het kan heb ik deze update weer geplaatst via mijn SSB en pactor-modem installatie, zo gek nog niet die zendamateurs en wat ze mogelijk maken.
.