014=190917==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland======================


De zonnebloemen zijn al geruime tijd uitgebloeid en we hebben het zaad van de grote bloemen verzameld. De bloembodem van de zonnebloem bevat veel vocht dus het was nog even spannend of alles niet ging rotten inplaats van indrogen. We hebben een grote bloem en een aantal kleintjes kunnen redden door de bloembodem aan de achter/onderkant open te snijden en zo een deel van de bloembodem verwijderd waardoor het drogen makkelijker gaat. Bij andere bloemen hebben we eenvoudig de zaden er uit gepulkt.
De zaden gebruiken we als wintervoer voor de koolmezen en andere vogels in de tuin. Onze sierlijke kokosnoot bakjes uit de Cariebe worden inmiddels weer druk bezocht door de koolmezen. En zo konden we een kolibri met een koolmees op de foto zetten.
Van de stengel van de zonnebloem hebben we een "aanvlieg stok" gemaakt, de koolmezen kunnen hierop zitten voordat ze een poging doen om op de heen en weer schommelende voerbak te landen. Doordat de voerbakjes aan een dunne vislijn hangen kunnen muizen of ratten er niet bij komen.

  


.