008=200817==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================

Met ons buiten leventje merken we dat de dagen korter worden. Maar de opbrengsten uit de tuin bereikte de afgelopen weken een piek. De maand augustus wordt niet voor niets oogstmaand genoemd. Het is daarom ook tijd dat we ons voorbereiden op de maanden dat er minder uit de tuin te eten is. Al vele potten courgettes op zoet-zuur hebben we ingemaakt. En deze periode hebben we ook bieten, bietensap, courgette pulp en komkommers ingemaakt, volgende week wordt het vlierbessen oogsten om vlierbessen gelei te maken. Naast het oogsten en kokkerellen zijn we verder gaan klussen aan en rondom het huis.
Zo hangt er langs één zijde een dakgoot en is de waranda overdekt. Ernie gebruikte de droge schilderbare dagen om de daklijsten en kozijnen te schilderen (2 x gronden + 2x aflak). Nog niet alles is af maar het werk vordert gestaag.
Gelukkig is er ook tijd voor gezellige dingen. Zo bezochten we vrienden en familie en waren we present bij de flitsbijeenkomsten op het tuinpark. Een leuk initiatief van een paar enthousiaste tuinders. Op zaterdagnamiddag komen we bijelkaar en nemen ieder wat te drinken en te eten mee. Hoe eenvoudig kan gezelligheid zijn ! Er is altijd wel onderwerp om over te kletsen. Gerard droeg er een mooi gedicht voor over de naaktslak, zie Gerard's home page voor meer gedichten en klik op de foto hieronder voor naaktslak poezie.
De naaktslak is ook een veelvuldige bezoeker van onze tuin. Eerst strooiden we slakkenkorrels, die helpen prima. 's-Morgens zagen we vele tientallen wegkwijnende hoopjes slak liggen. Tegenwoordig gaan we 's-avonds voor het slapen gaan op slakken jacht. We scheppen ze op en gooien ze dan in een jerry-can met een laag water en wat grote bladeren. De slakken leven dan nog een paar dagen door, maar de parasitaire nematoden die ze in zich hebben genieten volop van de vochtige omgeving. We verwachten zo een flinke concentratie aan nematoden te kweken die we vervolgens weer uitgieten over de tuin. Het stinkt wel zo'n jerry-can met afgestorven naaktslakken maar het lijkt te helpen. In het moestuin gedeelte zien we duidelijk minder naaktslakken de laatste dagen.
Onze buurman, nieuwsgierig naar wat we 's-nachts toch in de tuin deden. Toen vertelde hij dat hij meerdere tuinders geestelijk en sociaal helemaal ten onder had zien gaan in hun verbeten strijd tegen de naaktslak. "De meest ernstige gevallen groeven zich 's-nachts in om de slakken bij verassing te kunnen overvallen." Hij zou ons op tijd waarschuwen als we die kant op dreigden te gaan.



     


.