031=150515==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Onze eerste week in Nederland zijn we druk met bezoekjes aan vrienden en familie. Gelukkig heeft de NS een actie in de maand mei en kunnen we daardoor voor half geld reizen. Via via krijgen we de nodige kortingsbonnen toegeschoven.
Reizen met openbaar vervoer kan in Nederland alleen nog maar met de OV-chipkaart in combinatie met in- en uitchecken en dat is even wennen voor ons. Op station Bussum staan de incheck paaltjes op het perron, in Utrecht bij de ingang van de stationshal, in Almere zien ze er anders uit, de streekbus is weer anders dan de stadsbus in Den-Haag. Per ongeluk tweemaal uitchecken kost Euro 10,- (kan je weer terug krijgen). Het saldo op je kaart moet minimaal Euro 20,- zijn als je met de trein wilt reizen. Blij zijn dat je na 5 uur reizen de bestemming bereikt hebt is leuk, we hadden 3 uur vertraging door een aanrijding met persoon. Maar je moet dan niet vergeten uit te checken als je de streekbus uitstapt. Op zondag is de streekbus een belbus en omdat we de enigste reizigers zijn is het een luxe taxi die ons van Papenvoort naar Assen brengt, gelukkig is hij de draagbare OV-in/uit-checker vergeten en hebben we deze rit gratis.
Er is één OV-chipkaart voor Nederland maar er zijn wel 13 telefoonnummers waar je kunt bellen als er is iets per ongeluk mis ging, iedere vervoerder zijn eigen "service". En ja er is ook een internet-site maar daar doen niet alle vervoerders aan mee. Privatisering is niet altijd een verbetering verzuchten we.




.