002==040112==19:00UTC=Positie:=14=43N==017=26W==Dakar=====

Ik heb mijn auto vol geladen, vol met ....
De dag begon met wachten op een bus om naar de stad te komen. Na een uurtje kwam de juiste bus, maar het leek wel een studenten record poging met hoeveel passagiers er in konden. Dus toch maar met de taxi naar de stad.
Eenmaal in het centrum eerst langs Direction General des Douanes in rue Malenfant voor het inleveren van de 6-maands verblijfs aanvraag. Over 10 dagen kunnen we hem ophalen, als het goed is gratis, maar dat schijnt een uitdagende opdracht te zijn in dit kantoor. Het woord Nee is ons meest gebruikte woord vandaag om al de opdringerige verkopers duidelijk te maken dat we geen zonnebrillen, horloges, sokken, riemen, kleding etc willen kopen. Bijkomen met een kopje koffie, langs de bank voor cash geld en verder wandelend op zoek naar de bezienswaardigheden. Het paleis van de president, de regeringsgebouwen, een kathedraal, de grote moskee, het nationaal museum en een aantal grotere straten en pleinen bezoeken we met de kaart in de hand.
Geen van de bezienswaardigheden ontstijgt het stoffige en rumoerige straat beeld, weinig uitstraling, gemis aan sierlijkheid, schoonheid of nationale trots. We zijn de enigste bezoekers in het nationale museum. Een schamele collectie van kunst objecten in stoffige vitrines en 2 zalen met modernere kunst.

De grote moskee is geheel verlaten, achterom vinden we de ingang van de hoge minaret en klimmen naar boven voor een uitzicht over de stad. Bij iedere verdieping die we hoger komen neemt de rommel op de vloer toe. Er zijn klas lokaaltjes die, gelet op de data op de schoolborden, nog regelmatig gebruikt worden. Maar over reinheid in de letterlijke betekenis van opruimen van rommel, papier, oud meubilair wordt hier niet gedoceert. Met het uitzicht vanaf de minaret stippelen we onze route naar de medina uit. Onderweg eten we in een lokale tent een heerlijke maaltijd voor CFA 800,- pp (1,20 euro) en passeren we toevallig de Nederlandse ambassade. We gaan nog opzoek naar een internet cafe om te kunnen skypen met thuis om zo de moeder van Erik te feliciteren met haar verjaardag. Na een kwartiertje skypen valt de stroom uit, de uitbater hoopt dat het niet lang duurt, maar na een paar minuten gaan we toch maar richting haven. Na 100 meter worden we geroepen, er is weer stroom. "Ik zei het toch het duurt niet lang, bovendien is het verkiezingstijd en dan lossen ze dit soort problemen altijd sneller op" meldt de uitbater ons. OK we skypen nog even verder, maar al snel valt internet 2 keer uit, de tijd van de laatste watertaxi nadert dus we gaan op "boot" aan. Nog even de taxi chauffeur uitleggen hoe ie moet rijden om bij CVD (zeilclub) te komen en om 19:00 uur zijn we weer aan boord. Nationaal museum of Dakar, masker

Nederlandse ambassade in Dakar   :  Bij CVD wordt de was nog met de hand gedaan   :  Ernie rekent het eten af   : 

.