004=260123=14:00UTC====Positie:41=11,13N==08=42,29W==Leixous==ODO=1183Nm==

Gisteren gooiden we in Povoa de Varzim los na de koffie. De afstand tot Leixoes was maar 16Nm, circa 3 uur varen, dus haast hadden we niet. Omdat er flinke verzanding te zien was aan de westelijke binnen pier kozen we om aan de oostkant de jachthaven uit te varen. De groene tonnen in de havenkom markeerden de vaargeul. Omdat het laagwater was en Erik nog bezig met dekwerk als lijnen en stootwillen opbergen hield Ernie de snelheid zo laag mogelijk. Gelukkig maar want nog in de havenkom liepen we met een klap vast op een ondiepte, waardoor Ernie languit op de kuipbank viel. Met flink gas achteruit kwamen we gelukkig weer los. Daar hadden we niet op gerekend, vast lopen in de geul in de haven met onze diepgang van slechts 150cm. Waarschijnlijk dat al het stormweer van de voorgaande tijd voor die verzanding heeft gezorgd. We gingen retour box voor lunch en wachten op hoger water.
Uiteindelijk vertrokken we voor de tweede keer rond twee uur 's-middags, het water stond inmiddels ruim 1 meter hoger. Daarna verliep de tocht voorspoedig. Met een zacht windje van achteren gingen we naar Leixoes. Hier blijven we 3 nachten, zaterdag een lange tocht naar Figueira da Foz waar we met inkomend tij in de late namiddag verwachten aan te komen.
Een van de elementen van continue reizen is dat je overal ander brood dan thuis hebt. We houden van grofvolkoren, maar dat is lastig verkrijgbaar in het buitenland. Het broodje dat we vandaag hadden was wel heel luchtig gebakken er zaten meer gaten dan deeg in leek het wel.
Tijdens ons middag wandelingetje kwamen we dit mooie zeebad tegen langs de kust. Nu nog een beetje te koud maar het lijkt ons heerlijk zwemmen in het zeewater.