043=081222=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Vazim==ODO=1167Nm==

Met een lange vaardag, vertrek om 06:30 in het duister en aankomst om 16:45, zijn we in Povoa de Varzim gekomen. De haven is in 12 jaar tijd tweemaal zo groot geworden. De welvaart heeft ook het rommelige vervallen dorp van toen omgezet in een grote stad. We herkennen maar weinig van ons voorgaande bezoek. Tradities blijven hier wel bestaan. Vandaag was het een nationale feestdag ter ere van de "Onbevlekte Ontvangenis van Maria", zoals paus Pius in 1854 liet vastleggen in een nieuw katholiek dogma: "... zodat Maria, voor eeuwig absoluut vrij van alle zonde en in heel haar wezen eerlijk en perfect, een volledige heilige onschuld en heiligheid zou bezitten waarvan niemand onder God iets groters kan bedenken en niemand volledig kan begrijpen ...". Bij die laatste woorden sluiten we ons graag aan. De kerken stroomden vol deze morgen, er was een gezellig samen zijn rondom het fort, "Fortaleza da Nossa Senhora da Conceição". Wij kochten zoetigheid bij een kerkelijk kraampje en vers gepofte kastanjes bij een oud echtpaar, 's-avonds was er mooi vuurwerk.
Tijdens onze vaartocht zagen we voor de monding van de rivier Minho mist van over de bergen en vanuit het dal dat ervoor lag de zee op stromen. Aangekomen in het gebied waaide het opeens heel hard en door de mist was het erg guur. Ook het water was onstuimig door de menging van de rivier met de oceaan en de harde wind. De riviermonding zelf passeerden we daarom maar wat verder op zee.
Nu we nog zo laat in het jaar aan het varen zijn hebben we niet alleen verkorte vaartijd bij daglicht maar ook last van de laagstaande zon. Het is lastig om de visstaken tegen het zon geglinster in te ontdekken.
Vandaag was een regenachtige dag met windvlagen uit zuidelijke richting, morgen kunnen we hopelijk in de middag naar Leixoes varen. Dan zijn we weer 15Nm zuidelijker.





.