033=211220==12:00UTC===Positie:51=48,35N==004=15,90E==Blinckvliet====================

Vandaag is het nieuwe jaar begonnen. De zon stond om 11:24 recht boven de zuider-keerkring op -23,5 graden zuiderbreedte. Vanaf dat moment klimt de zon voor ons iedere dag wat hoger boven de horizon uit en worden de dagen langzaam langer. Het ritme van de natuur begint een nieuwe cyclus. Voor ons is daarmee het nieuwe jaar begonnen.
Afhankelijk van in welk deel je in Nederland woont is 1 januari pas sinds 1583 of 1588 het begin van het nieuwe jaar. Voor die tijd werden er verschillende "jaarstijlen" gebruikt, een "jaarstijl" is de manier waarop bepaald wordt op welke kalenderdag het nieuwe jaar begint. Het was maar net wat belangrijk werd gevonden om op een bepaalde dag het jaartal met 1 op te hogen. Zo werden 25 december (geboorte Jezus), 25 maart (Maria bezwangerd), wisselend tussen 22 maart en 25 april (Pasen), 1 maart (in Venetie), 1 september (schepping van de aarde, Byzantium) gebruikt voordat 1 januari werd ingevoerd als "Oud en Nieuw" viering. Maar eigenlijk is het een Katholieke feestdag die de besnijdenis/naamgeving van Jezus herdenkt. Dit feestje heeft Paus Paulus VI tijdens het tweede Vaticaans concile (1962-1965) vervangen door het hoogfeest "Maria-moeder-van-God". Als je een kind een naam geeft veranderd de moeder ook zal de gedachte zijn geweest en met de moeder te herdenken blijf je gelijk wat verder weg van je niet eigen geloofsrituelen zoals besnijdenis.
Naast het moment in het jaar dat het "oud en nieuw" is zijn er ook nog verschillende momenten waarop kalenders zijn begonnen met tellen. Zo leven de meeste mensen nu in het jaar 2020. Maar leven de Vrijmetselaars in het jaar 6020, Joden in het jaar 5781, Chinezen in het jaar 4717, Boeddhisten in het jaar 2563, Islamieten in het jaar 1442 en Japanners zijn met de komst van hun nieuwe keizer pas in het jaar 1.
Het gebruik van de zonnewende als markeringpunt van een nieuw begin is wel zo praktisch. Dagelijks bijhouden hoe hoog de zon boven de horizon komt, of de lengte van een schaduw meten van een rechtop staande steen of paal en je weet waar je aan toe bent. Je hoeft geen andere verhalen te kennen of te geloven, alleen vertrouwen te hebben dat de zon ook morgen weer opkomt. Dat vertrouwen hebben we en wensen het een ieder toe.

De beste wensen voor het nieuwe jaar !



.