058=251215==12:00UTC==Positie:12=10,6N==068=17,5W==Bonaire========

Onderwater is het alle dagen kerst op Bonaire. In het koraal zitten kokerwormen (Spirobranchus giganteus) die met hun sierlijke tentakels er uit zien als kleine levende kerstboompjes. Ze zijn er in alle kleuren en bij benadering schieten ze weg in hun kokertjes, wat dan rest is een klein rond gat in het koraal.
Onze eerste kerstdag begon met flinke regenbuien en druilerig weer, goed voor de afkoeling en het aanvullen van de zoetwater voorraden. We vermaken ons achter de PC's met, Facebook en andere internet verpozing. Op de weerberichten zien we dat in de eerste week van januari de windsnelheden dalen naar onder de 6Bft en de golfhoogten afnemen in de Caribische zee. Hopelijk kunnen we dan koers zetten naar Jamaica en daarna doorsteken naar Cuba.
Het familie feest van het lengen van de dagen en de terugkeer van het licht gaat in de tropen een beetje aan ons voorbij. De Zweedse boten houden de traditie hoog en zijn uitbundig verlicht. Afkomstig uit de noordelijke streken van Europa zit dit feest bij hen dieper in de cultuur dan de Christelijke variant die het elders in de wereld geworden is. Ondanks dat de zon hier twee keer per jaar over het eiland passeert is er vreemd genoeg toch maar één kortste dag per jaar van circa 11 uur en 27 minuten en één langste van 12 uur en 53 minuten.




.