093==050912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

Erik blij met vers zoetwater Deze maand is de Inter-Tropical-Convergentie zone op zijn meest noordelijke positie. Hierdoor bereikt ook het slecht voorspelbare weer met regenbuien af en toe de Cape verde. Een enkele zeiler gebruikt dit moment om aan de zuidkant van de ITC met de daar heersende zuidwestelijke winden richting Brazilie of Carieb te komen. Wij blijven wachten op het gebruikelijke seizoen voor de oversteek dat in november begint.
Gisteravond hadden we voor het eerst sinds maanden een echte regenbui van een paar uur. Een prima gelegenheid om onze alternatieve watermaker uit te proberen. Een doek gespannen over de kuip vangt het regenwater op, in het midden zit een rond gat met daarin een halve fles waarop een slang kan worden aangesloten. De opbrengst van onze "watermaker" is natuurlijk afhankelijk van de regenval. In tropische gebieden mogen we rekenen op zware buien met 4-16 mm neerslag per uur. Berekend vanuit het oppervlak van het doek is dat goed voor tussen de 10 en 40 liter vers zoetwater per uur.
Wellicht hebben we een "gat" ontdekt in de markt van bimini (zonnetent) bouwers. Als je die standaard uitrust met zo'n fles kan je de bimini onder alle weersomstandigheden gebruiken.


2,6 vierkante meter regenopvang boven de kuip     detail van regenopvang


.