072==070712==13:00UTC=====Positie:=15=38.9N==020=59,3W==133Nm=West=of=Cape=Verde

Zeilende dinghy, rubberen dinghy en waterzak allemaal aan dek We zijn alweer 2 nachten onderweg richting Cape Verden. Welk eiland we van deze archipel aanlopen weten we nog niet, het wordt Sal (noordelijk) of Santiago (zuidelijk) omdat je in deze plaatsen kan inklaren. We hebben enorm genoten van de tijd in West Afrika. We varen weg op de verjaardag van Ernie en toasten de jaren weg met een glaasje champagne.
Tijdens het gedag zeggen bij onze vaste winkeltjes en eettentjes realiseerden we ons te meer hoe blij we mogen zijn dat onze wieg in Nederland stond. We bedankten iedereen voor de goede tijd en service en we kregen goede wensen voor de tocht en familie en of we weer terug komen ? Helaas is deze omgeving mooier als bezoeker met de optie om te vertrekken, terug naar beter of verder naar nieuwe plekken. Hoe zal het koffie huis er over een paar jaar uitzien ? Nog steeds 2 houtskool vuurtjes achter het muurtje, geen electra, geen stromend water en geen deuren. Wie zullen er dan zitten als vaste klanten voor ontbijt, koffie touba of lunch. Kan je er nog altijd op de pof terecht bij gebrek aan wisselgeld ?
Er is heel veel te verbeteren aan de leefomgeving in Senegal en Gambia, maar zal het er ooit van komen vraag je je dagelijks af. De ontwikkelingen gaan hier razend snel zonder dat de samenleving zich daarom heen kan organiseren of opbouwen. Iedereen loopt met een mobieltje, ja ook de ongeschoolde kinderen van de koffie tent, cigaretten koop je per stuk, TV's staan in de schamele hutjes, maar een toilet, stromend water, onderwijs etc.. zijn niet toegankelijk voor de massa. Dakar is een miljoenen stad, zonder verharde wegen in de buitenwijken, zonder goede vuilophaaldienst, zonder APK voor auto's, zonder WOZ, zonder rioolbelasting. Onze afgekeurde diesel auto's staan hier dagelijks in de file om iedereen in en uit de stad te vervoeren temidden van stoffige zwavelroetdampen. De baai van Dakar is een open riool waar je beter niet gaat zwemmen. Het zijn teveel indrukken en problemen om te beschrijven, laat staan eenvoudig op te lossen. We hebben 6 maanden in deze andere wereld geleefd vanuit onze comfortabele cocoon de Gabber.

Champagne voor Ernie haar verjaardag.    Lokale supermarkt tegenover de CVD, dagelijks brood en voorraden voor onderweg    Koffie tent, voor ontbijt en lunch


.