012=270122=21:00UTC====Positie:37=21,91N==007=57,51W==Ameixial=============

Dagelijks staat de zender aan in de camper om de positie te melden via het Winlink systeem. Ook de teksten van dit blog gaan via de zender de lucht in en belanden uiteindelijk op internet. Op de boot gebruikten we daar een Pactor-modem voor, nu gaat het via de geluidskaart rechtstreeks de zender in. We maken daarbij gebruik van VARA-HF modulatie, de overdracht snelheden zijn vergelijkbaar met Pactor-III. Het klinkt ingewikkelder dan dat het in gebruik is. De software doet alles voor je een USB-snoertje tussen computer en zender zorgt voor de rest. Als gebruiker typ je gewoon je tekst en verzend ze per email met het programma Winlink-Express.
We maken meestal contact met het Winlink station op de Canarische eilanden, EA8URF, dat zo'n 1102 kilometer van ons verwijderd is. We gebruiken zowel de 7Mhz als 14Mhz als frequentie. Hieronder een plaatje van hoe het computerscherm eruit ziet tijdens het verzenden/ontvangen van de email. Je kan zien dat we op 7.053kHz verbinding maken met EA8URF dat op 210 graden en 1102km van onze positie ligt. De verbindingssnelheid is van net 1000 bps naar ruim 2500 bps opgelopen, de overall verbindingssnelheid is 7315 bpm.
Een andere vorm van WeakSignal overdracht is FT8. De computer sampled de ontvangen signalen, bewerkt ze en decodeert ze naar leesbare tekens. De ontvangen signalen kunnen zo zwak zijn dat ze niet te horen zijn in de ruis, toch haalt de computer er nog overdraagbare tekst uit. Voor de radio-amateurs is het dan de sport om met een zo klein mogelijke zendvermogen toch nog een eind te komen. De WSPR desktop transmitter is een kleine complete zender die alleen in deze modes kan uitzenden. Simpel aansluiten op de computer, GPS en een antenne en hij maakt volledig automatisch QSO's (gesprekken tussen zendamateurs).
Het zijn natuurlijk meer "gesprekken" tussen computers en de gespreksstof is wel heel minimaal. Veel minder dan posities en ontvangstrapporten worden er niet uitgewisseld door de software. Op onderste plaatje kan je zien hoe we een verbinding maakten met LZ2KV, een station op 3081 kilometer afstand in Targovishte (Bulgarije). Op de computer klikte ik op zijn oproep voor contact (CQ LZ2KV KN33; CQ=oproep voor contact LZ2ZK=naam van station KN33=positie van station) daarna nam het programma het van me over met automatisch ingevulde "teksten" (LZ2KV PE2ENE IM57; PE2ENE ontvangt LZ2ZK op positie IM57) (PE2ENE LZ2KV -19; LZ2KV ontvangt mij met signaalsterkte -19) (LZ2KV PE2ENE R+02; LZ2KV ik ontvang je met signaal sterkte +2) (PE2ENE LZ2KV RR73; LZ2KV bedankt me en groet me voor het contact). Tja een praatje maken is leuker en dat probeert Erik meestal voor het ontbijt.







.