008=190122=21:00UTC====Positie:37=13,95N==008=10,88W==Alte====================

Op de camperparkeerplaats bij Alferce maken we een praatje met andere camperaars. Het zijn Maatje en Peter, ze zijn al sinds november op pad en hebben een reisdoel. Ze zijn op zoek naar "Megaliten", dat zijn grote monumentale stenen zoals Menhirs, maar eigenlijk vinden ze alles uit de oude oudheid de moeite waard om te (be)zoeken. Al snel krijgt Erik van Maatje bij de koffie tips en locaties die het bezoeken waard zijn. Vandaag zijn we een wandeling gaan maken langs de Rota dos Menires nabij Sao Bartolomeus de Messines.
De 7,7km lange route is een rondloop pad langs verschillende "Megaliten" en "Necropoles" (graftombes) uit een periode van 4500 tot 6000 voor het begin van onze jaartelling. De Menhirs staan keurig langs het pad, maar naar de graftombes is het regelmatig zoeken. Ze zijn vanaf het hoofdpad met een pijl naar het struikgewas aangegeven. Een serie van zig-zag paadjes, gemaakt door bezoekers die ons voor gingen, brengt ons uiteindelijk bij de tombes, maar we vinden ze niet allemaal terug. Wonderlijk dat overblijfselen uit deze vroeg Europese geschiedenis niet beter gemarkeerd en beschreven worden. Ze maken deel uit van een Europees erfgoed en zijn ouder dan de Egyptische pyramiden.
Vandaag lijkt het alsof er meer bloemen in bloei staan. De amandelbloesems kleuren het landschap soms zacht roze en de narcissen staan nu ook her en der in bloei. We vinden zelfs een bloeiende orchidee, het is er een uit het geslacht van Ophrys, de spiegel orchideen. We houden het op de "bruine orchis" Ophrys fusca.
Ook komt de vertakte Asphodel (Asphodelus ramosus) regelmatig in bloei. Deze plant wordt al door de griekse dichter Hesiodos genoemd. In zijn gedichten groeien de planten in de hel en dienen ze als voedsel voor de doden. In Griekenland worden de planten nog altijd bij graven geplant. Op vochtige plaatsen vinden we de "Papier witte narcis" (Narcissus papyraceus) het plantje ziet er leuk uit maar stinkt helaas behoorlijk.

        
     
        


.