039=221122=14:00UTC====Positie:43=22,08N==08=23,792W==Coruna==ODO=983Nm==

De wandeling naar de vuurtoren, Torre de Hercules, hebben we onlangs wel kunnen volbrengen. Het was een prachtige dag met aangename temperaturen. De vuurtoren is de oudst bekende en dateert al vanuit de Romeinse tijd, een steen met romeinse inscriptie wijst hierop. Sinds eind 1700 heeft de vuurtoren de huidige hoogte en is nog altijd in gebruik. Raar idee dat op deze plek al sinds de tweede eeuw (dus meer dan 2000 jaar) geen nachtelijke duisternis meer is.
We horen opvallend veel Nederlands praten rondom de vuurtoren. De bemanningen van een Nederlands escader met de Zeven Provincien en de Van Amstel hadden een dagje passagieren. De schepen zijn net terug van een oefening met het moderne Amerikaanse vliegdekschip USS Gerald R. Ford op de Atlantische oceaan. We vragen naar de volgende bestemming, maar dat kan/mag de bemanning niet zeggen. In de haven hebben ze wel AIS aan, maar eenmaal op zee gaat dit automatische identificatie systeem uit en is hun boot voor andere scheepvaart niet "zichtbaar". Bezorgd vragen we of ze wel AIS uitluisteren en dat doen ze gelukkig. Het was ons al eerder opgevallen dat we regelmatig marine vaartuigen op de marifoon oproepen horen doen terwijl ze niet zichtbaar zijn op de AIS. De laatste oproepen die we hoorden waren van Spaanse marine schepen die schietoefeningen gingen houden. De scheepvaart werd opgedragen een gebied niet in te varen, niet veel later hoorden we in de verte kanongebulder. Toch fijn dat ze waarschuwen.
In Coruna ondekken we de Sint Nicolaas kerk. De deuren zitten dicht, vanzelf hij is in Nederland. Dus wat ons betreft klopt het verhaal dat Sinter Klaas uit Spanje komt en dat ie nu in Nederland is..