040=221122=14:00UTC====Positie:43=22,08N==08=23,792W==Coruna==ODO=983Nm==

In het oude gedeelte van Coruna, vlak achter de haven, staat de "Iglesias de Santiago", in het nederlands zouden we de St. Jacobskerk zeggen. De kerk dateert uit de 12 eeuw en was in die tijd een belangrijk startpunt van de bedevaart naar Santiago de Compostella dat zo'n 73 km lopen hier vandaan ligt. Een beginpunt, omdat veel bedevaartgangers vanuit Engeland over zee hier in de haven van Coruna aan land kwamen. Boven de ingang is een beeldwerk van de heilige Jacobus waarin hij wordt afgebeeld als de "Mata-moros", de morendoder (=islamieten doder). Een legende verhaalt dat hij te paard deelnam aan de slag bij Clavijo en zo de Spanjaarden een overwinning bezorgde op het leger van de Emir van Cordoba. Door dit verhaal werd Jacobus de verdediger van het katholieke geloof in Europa, Spanje was toen grotendeels onder de voet gelopen door de Islamitische Moren vanuit Noord-Afrika. Een bedevaart naar Santiago de Compostela maakte je met de verering van Jacobus dus een beetje een kruisridder of een deelnemer in de "Reconquista" (herovering van Spanje op de Moren). Tot op de dag van vandaag is de bedevaart naar Santiago de Compostella populair onder vele Europeanen.
Aan het havenfront zijn de glazen balkonnen, "galerias", een bijzondere verschijning. De oudere exemplaren hebben nog deels gekleurd glas in de kozijnen. Ook op andere plaatsen in de stad kom je deze balkonnen met glasvensters veel tegen. De kerk waar we regelmatig langs lopen als we naar de supermakrt gaan kent een bijzondere historie.
In de "Iglesia de San Jorge" trouwden in 1901 de twee onderwijzeressen, Marcela Gracia Ibeas and Elisa Sánchez Loriga. Elisa had daarvoor wel een mannelijke indentiteit aangenomen, Mario Sanchez. Helaas werd het stel verraden door hun buren en werd hun huwelijk nationaal nieuws als "het huwelijk zonder een man." Ze vluchten via Portugal naar vermoedelijk Argentinie. Het gerechtshof trok daarop hun vervolging in. De hele romance is basis voor de film "Elisa & Marcella" die in 2019 werd gemaakt en nog te zien is op Netflix.



     


.