001=040123=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Vazim==ODO=1167Nm==



Nieuwjaarsochtend waait er een dikke storm van 10Bft met regen door de haven. Vanaf nu kan het weer alleen maar beter worden. Nadat de storm is gaan liggen is er nu een periode met wisselende zeer zachte tot geen wind uit zuid tot noord. We hebben overwogen om zuidelijker te varen, maar de voorspelde 5 gunstige vaardagen, waarmee we in de Algarve kunnen komen, veranderen opeens in nog maar 2 dagen. Daarna liggen we dan weer vast, voor wie weet hoe lang, in een veel duurdere haven. Daar komt bij dat we de hele afstand wederom zouden moeten motoren waar we ook geen zin in hebben. Aanstaand weekend passeert er weer een depressie met harde zuidelijk wind. We blijven nog in Povao de Varzim tot er zeilbare dagen zijn. Sinds ons vertrek heeft de motor 210 uur gedraaid, op de afgelegde 1167 Nm betekent het dat ie eigenlijk alle vaartijd bij stond en daar willen we graag van af. Met het vorderen van het nieuwe jaar wordt de daglengte langer en de waarschijnlijkheid dat het weer zich gaat gedragen naar het klimatologisch gemiddelde hopelijk ook.
De jaarwisseling hebben we samen binnen aan boord doorgebracht vanwege de regen. Met een Portugees pre-paid telefoon kaartje kunnen we via internet TV kijken en zagen zo de nieuwjaarsconferences. We smikkelden van een vissalade en een traditionele Portugese soep, Caldo verde. Rondom middernacht hebben we in de kuip even van het vuurwerk genoten dat in de stad werd afgestoken, met een half uurtje was het geknal voorbij. Klik op de plaatjes om het filmpje van de storm en het vuurwerk te zien.
De website is weer geupdate. De blogverslagen van de afgelopen jaren zijn toegevoegd aan Historie laatste nieuws, deze verzameling gaat ruim 20 jaar terug. Het openingsverhaaltje van 2018 was bijzonder om terug te lezen, het ging over onze andere manier van leven en virussen, dat dit verhaaltje twee jaar later zo actueel zou worden konden we niet voorzien.





.