003=220123=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Vazim==ODO=1167Nm==

Ruim 6 weken hebben we in de haven van Povoa de Varzim gelegen. Gisteren zijn we wezen afrekenen zodat we ieder moment kunnen vertrekken. Helaas zijn de prijzen met 75% gestegen in het nieuwe jaar, daarmee is Povoa niet meer de goedkoopste haven langs de Portugese kust. Tijdens de laatste voorbereidingen controleren we ook even de getijde gegevens voor de komende havens. Zondag naar Leixoes is het plan en maandag door naar Figueira da Foz. De lange dagtrip van Leixoes naar Figueira da Foz duurt circa 13,5 uur en we willen Figuera het liefst met inkomend tij en bij daglicht aanlopen. Op maanag komen we om 18 uur aan, precies op het moment van de hevigste tegenstroom en dan is het ook net springtij. De beslissing om nog 2 nachten in Povoa te blijven is dan snel genomen aangezien we toch al tot 7 februari betaald hebben. Vanaf donderdag is het springtij voorbij en is het pas in de avondduisternis hoogwater in Figuera.
In de afgelopen haventijd heeft Ernie een nieuwe rugzak gemaakt van het overgebleven canvas van de bimini versiert met haakwerk van allerlei verschillende technieken en patronen.
Erik zat de nodige tijd achter de computer en de radio. Hij verdiepte zich in VARAChat en PSK-reporter. Met VARAChat kan je tekstberichten heen en weer sturen, zoiets als vroeger met PSK31. Voor VARAChat is er zelfs een Nederlandstalige handleiding, zie VARAChat handleiding. Op de website van PSK-reporter rapporteren heel veel zendamateurs hun ontvangst gegevens automatisch. Daar kun je dus eenvoudig zien tot waar je signalen komen.
Een nieuwe terugkerende klus is het ontstoppen van de toilet afvoer. De blokkade lijkt in de afsluiter aan de zeewater kant te zitten. Het water in de haven is te vies en te koud omdat op te lossen. Met een trekveer en wat heen en weer raggen lukt het iedere keer om de afvoer werkend te krijgen.

PSK reporter geeft een overzicht van vele luisterstations op de wereld waar signalen vanaf de Gabber ontvangen zijn. We zenden signalen uit in FT8, VARA en APRS. Alle lijnen op de kaart lopen vanaf uitgezonden positie van de Gabber naar de stations die het signaal ontvangen hebben in de afgelopen 24 uur.

.