047=291222=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Vazim==ODO=1167Nm==

Inmiddels liggen we bijna 3 weken te wachten op een weersverwachting met een paar dagen rustig weer. Eén haventje opschuiven lijkt aantrekkelijk maar brengt je met dit weer van de regen in de drup. In een volgende haven begint het tellen voor een lager langverblijf tarief immers weer opnieuw. Zonet hebben we afgerekend voor een maand en ontdekt dat dit de goedkoopste haven is sinds de oversteek van de Golf van Biskaje. Daar fleurt onze dag weer van op, ondanks dat het continu regent.
Binnen vermaakt Ernie zich met haken, het spelen van computerspelletjes en Franse les. Erik gebruikt de zender en PC voor het maken van verbindingen in FT8, een "smalbandige zwak signaal" manier voor het contact maken met andere zendamateurs. Op een enkele afstem frequentie kunnen tientallen zenders actief zijn vanwege het smalbandige karakter van het signaal. De computer verzameld alle signalen, analyseert en decodeert ze tot leesbare tekst. In de paar uurtjes per dag dat de zender aan is worden veel verbindingen gemaakt. Gelukkig zit er een logboek functie in het programma om alles bij te houden. Verschillende kleuren geven aan of je al eerder met de ontvangen locatie of amateur gewerkt hebt. Nu het aantal verbindingen in de tiental per dag loopt is er ook een logboek aangemaakt op QRZ.com. Hier loggen de andere amateurs ook hun verbindingen en zo worden de logs automatisch bevestigd. Het aantal gelogde verbindingen nadert de 500.
Vandaag had Erik op deze manier contact met Jan (PA3BME) in Nederland, een oude bekende. Ruim 15 jaar geleden bezochten we elkaar om informatie uit te wisselen over APRS en Winlink. Maar de techniek gaat snel in de zendamateur wereld. APRS wordt minder gebruikt en Winlink gaat tegenwoordig met VARA inplaats van Pactor. Toenmalige technieken als RTTY en BPSK31 zijn spaarzaam te horen op de band. Vroeger wisselden amateurs onderling informatie uit via bulletin boards of email die via PACKET te bereiken waren, tegenwoordig gebeurt dat allemaal via internet met Facebook, Twitter of Forumgroepen. Op de band is het allemaal FT8 via WSJT wat er piept, kraakt, zoemt en fluit. De techniek is ontwikkeld door zendamateur, astrofysicus en nobelprijs winnaar Joe Taylor (K1JT). Een bijkomstige aardigheid is dat Erik nu ook weer uitzend op de 10 meter band (28Mhz) en zo terug is waar hij ruim 50 jaar geleden begon met zijn Walkie talkie.
Op de afbeelding hieronder kan je zien waar (in ieder geel vakje) de signalen vanaf de boot allemaal ontvangen zijn. De record afstand is 19376km km met een Nieuw Zeelands station (ZL1SQ) in Te Awamutun.



.