002=110123=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Vazim==ODO=1167Nm==

We komen de dagen door met langzaam leven. Ze vullen zich gemakkelijk met activiteiten als boodschappen doen of een bezoekje aan de wasserij. Alles gaat te voet en dat kost tijd, maar is ook gezond. Bijna dagelijks halen we onze "hartpunten" in de Samsung Fit app, 30 minuten actief bezig zijn en 7.500 stappen.
Een paar dagen geleden zijn we naar Terosso geweest. Dat is een oude nederzetting net buiten de stad. Een korte rit met de bus bracht ons dichterbij, daarna was het de heuvel op wandelen. De nederzetting is ooit gevestigd door de bevolking van het vruchtbare platteland in de omgeving die zich tegen vijanden moest verdedigen. Dat was zo'n 5 duizend jaar geleden, de tijd van de Castro cultuur die hier in het dal van de rivier Douro opbloeide. Tot in de Romeinse tijd hebben er mensen gewoond. Het dorp werd beschermd door een stevige buiten muur en een familie groep woonde in 4 tot 5 hutten bijelkaar. Veel van de opgravingen zijn pas in de jaren 80 gedaan en te zien in het museum in Povoa de Varzim.
Gisteren was het een Hollandse miezer dag met bewolking en motregen. Vandaag schijnt de zon en drinken we in de kuip koffie bij een aangename 20 graden. Zodra de zon er door kan komen is het heerlijk voorjaars weer. We kijken nog dagelijks of we zuidelijker kunnen varen, maar hebben inmiddels wel besloten niet verder dan de Canarische eilanden te gaan dit jaar en zijn al te vreden als we de Algarve halen.

.