044=131222=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Vazim==ODO=1167Nm==

We heben besloten langer in Povoa de Varzim te blijven. Hier liggen we redelijk beschut, de stad is dichtbij en heeft een goede tram verbinding met Porto dat 35km verder op ligt.
De afgelopen dagen kwamen Maatje en Peter regelmatig langs. We hebben ze vorig jaar ontmoet toen we met de camper onderweg waren. Nu zijn ze met een nieuwere en groter camper busje onderweg. Het was een gezellige tijd. Ernie heeft tijdelijk met een valpartij de ingang van een winkel geblokkeerd door een opstapje over het hoofd te zien. Het gevolg is een warme dikke knie dus wandelen zit er voorlopig niet in. Erik is daarom alleen met de tram naar Santa Clara gereden en heeft daar met Maatje en Peter een wandeling gemaakt langs het aquaduct. De bouw van het aquaduct begon in 1626 maar werd na het ontdekken van een berekeningsfout stil gelegd, de afbouw werd ruim honderd jaar later hervat en in 1714 werd het waterprobleem van het Santa Clara klooster opgelost. Er is de laatste jaren flink gerestaureerd en er staat een indrukwekkende bogenrij door de stad en het landschap. Na afloop aten we een heerlijke "Cabrito do forno" (geit uit de oven) bij Adega do Monte. Tijdens het koffie drinken hadden we de lunch voorbereidingen gezien en dat sprak ons wel aan, het is een absolute aanrader.
Het weer is behoorlijk van slag hier langs de Portugese kust. Normaal spreken de zeilers over de Portugese noord, omdat de heersende wind richting uit het noorden komt. Hij is berucht onder zeilers die noordwaarts willen en een aantrekkelijke meevaller voor als je zuid wil. Op het plaatje hiernaast staan de klimatologische gegevens van de afgelopen 10-tallen jaren. De lengte van de streep geeft aan hoe vaak het uit die richting waait in procenten, dat is in de maand december meestal meer dan 25%. Dit jaar helaas niet, het hoge druk gebied boven de Azoren vormt zich niet en daardoor kunnen de depressies vanuit de Amerikaanse kust zuidelijker de Atlantische oceaan oversteken. De wind en regen beuken om de vier dagen op de Atlantische kust van Portugal.