016=130222=21:00UTC====Positie:41=58,66N==03=05,57E==Peratallada======

De Franse grens nadert en het landschap wordt langzaam groener, dat bevalt ons een stuk beter merken we. Bij een groener landschap hoort helaas ook meer regenval. Het zijn de eerste druppels tijdens onze nu al bijna 2 maanden durende campertocht door het zuiden van Europa. Afwisselend verblijven we langs de kust of in het bergachtige achterland. Gisteren zaten we op een weg richting Andorra en kwamen de nodige autos met skies of snowboards op het dak onze kant op. We geven de voorkeur aan de wat eenzamere overnachtingsplekken in de natuur. In Marines Viejo lukte dat prima en hoorden we de bosuilen weer roepen. Langs de kust is het een stuk drukker en moet je maar hopen dat je een plekje vindt. Bij El Grao is er een gemeentelijke plek waar je twee nachten mag staan en daar wordt op gecontroleerd, we kwamen eind van de ochtend aan en vonden gelukkig een plekje. Gelukkig want campers na ons hadden pech en moesten op zoek naar een andere camperplaats. Een eindje verderop, langs een doorgaande weg, is een parkeerplaats "gekraakt" door langblijvers. De parkeerplaats is voor strandbezoekers in de drukke zomermaanden, nu die er niet zijn wordt het blijkbaar door de vingers gezien. Ons ideaal is het niet om zo te overwinteren.
  
Op het strand is het een heerlijke stilte, we maken een lange wandeling langs de vloedlijn. De temperatuur is een aangename 15-18 Celsius. Het strand wordt al schoon gemaakt voor het komende seizoen. Er liggen de nodige ballen en bladeren van het zeegras Posedonia dat hier langs de kust groeit. Die velden zijn belangrijk voor visstand in de Middellandse zee. Ze dienen als voedsel, kraamkamer en schuilplaats. De laatste decennia wordt er meer geld verdient met strandtoerisme en dan wil je schone stranden bieden zonder rottend zeegras. Een dynamisch probleem, meer toerisme zorgde voor overbevissing en dus minder begrazing en dus meer zeegras. In de begin jaren van het toerisme bracht het rioolwater meer voedingsstoffen in zee en daarmee een versnelde groei van het zeegras. Maar zorgde ook voor sterkere algen groei die vooral de diepere zeegras velden het licht ontnamen. Intensieve betreding en ankeren in de ondiepe zeegrasvelden deed ook die afsterven en het daarna door de golven opgewervelde sediment, dat ook fijner was geworden door de toegenome voedselrijkdom, maakte het water troebeler. De visstand is enorm afgenomen in deze gebieden en lokale kust gebonden visserij kom je weinig meer tegen.
De toeristen industrie draait echter op volle toeren langs deze Costa Brava en de zuidelijker Costa Blanca. De toeristen komen voor het mooie weer. De doorsnee toerist is niet echt gesteld op lokale producten en eet liever vlees dan vis. De restaurants bieden dan ook allemaal een zelfde menu kaart. De voedsel vraag in het zomerseizoen is zo hoog dat in "lokale" gerechten een flink dosis import zit met vangsten langs de kusten van West-Afrika.
Dit weekend was de PA-CC contest voor zendamateurs. Erik maakte zonder problemen een 10-tal verbindingen met Nederlandse stations op 20 meter. Eerder deze week had hij al een amateur (PH2A) aan de lijn die de hobby combineerde met aandacht voor Flora en Fauna. Vandaag staan we bij het historische stadje Peratallada. Morgen rijden we waarschijnlijk door naar Frankrijk.




.