014=030222=21:00UTC====Positie:37=41,67N==006=18,78W==El=Castillo=de=las=Guardas

Via Pomarao en Mertola zijn we nu in Spaans "El Castillo de las Guardas" aangekomen. De laatste dagen maakten we een wandeling in het het achterland van Pomarao, bezochten we de verlaten mijnen van Mina de Sao Domingos en ontmoeten we Maatje en Peter weer tijdens het bezichtigen van Mertola.
De camperplek in Pomarao is langs de grensrivier de Guadiana . Om er te komen reden we plots in Spanje en buigen dan weer af richting Portugal om 200 meter voorbij de grens weer op een Portugeze camperstop te staan. We nemen een warme douche in de publieke douche/toilet-ruimte van het dorpje. De watervoorraad vullen we aan bij het kraantje van de overdekte wasruimte. Die wasruimtes zijn overal nog keurig onderhouden, er loopt meestal bronwater doorheen of er zijn kranen van de reguliere waterleiding. Ook de betonnen wasborden staan er nog om zo gebruikt te worden. Gelukkig heeft ook hier iedereen tegenwoordig een eigen wasmachine.
De verlaten mijnen in Sao Domingos zijn een treurige aanblik van een vervallen industrieel complex dat tot in de jaren zestig nog in gebruik was. De delfstof Pyriet (FeS2) werd eerst voor ijzer en later voor zwavel gedolven in open mijnbouw tot een diepte van 120 meter. De manier van werken zorgde voor veel vervuiling en gezondheidsklachten, pas toen de Portugeze overheid dreigde om het mijnbouw bedrijf verantwoordelijk te maken voor de schade en het schoonmaken werd de mijn gesloten. Wat nu rest zijn vervallen gebouwen en een inmens gebied met zwaar vervuilde grond en waterbassins met pH waarden van 2-3.
We blijven niet overnachten in deze mijnstad en reizen door naar de historische stad Mertola. De camper kunnen we weer langs de rivier parkeren, helaas in de tweede rij, dus geen direct zicht op het water. We bezoeken een aantal opgravingen uit de Romeinse tijd en genieten van een dagschotel. Het was een smakelijke maar wonderlijke combinatie van kruidige varkensvlees blokjes met schelpdieren, Carne Alentejo.
Vannacht hadden we een slechte nachtrust op de camperplaats bij Vila Verde de Ficalho door blaffende honden in de omgeving die het de hele nacht volhielden. Ondanks de goede service de slechts euro 10,- (gratis vers brood voor ontbijt, wifi, douche, water, electra, grijs en zwart water) zijn we snel vertrokken. Inmiddels staan we diep in Spanje en zijn onderweg naar de broer van Ernie die aan de Middellandse zee kust verblijft.


        

     



.