029=261120==12:00UTC==Positie:52=43,19N==006=05,45E==Giethoorn======================

Terwijl we in Giethoorn verblijven verkennen we de noordelijke natuur gebieden van Nederland. Je merkt gelijk dat het hier aanzienlijk stiller is dan op de heide velden in het Gooi. Niet alleen minder bezoekers, minder honden maar ook minder verkeerslawaai van snelwegen. Blijkbaar wil niemand hier zijn, dat is voor ons een reden om het hier naar de zin te hebben.
De eerste wandeling was in het Nationaal Park "Drents Friese Wold". We parkeerden de auto nabij Diever en wandelden het gebied in. Het is één van de Natura2000 gebieden waar veel om te doen is met de stikstof uitstoot en verdroging van het landschap. De stikstof verrijking van dit gebied laat zich gelijk zien door de overvloedige aanwezigheid van Pijpestrootje. Een snel groeiende gras soort die de heide overwoekerd en de soortenrijkdom in dit oorspronkelijke voedselarme gebied vernietigd.
Toch wel een nadeel als je geleerd hebt de omgeving met een vragende blik te benaderen; wat zie ik, hoe kan het daar komen, hoe kan het zich instand houden, wat heeft het nodig om hier te leven, ... een ander ziet zich door de natuur verwelkomend toegewuifd door een prachtig goudgeel veld.
 


Nog voor we de open vlaktes van het "Wapserveld" in lopen bezoeken we in het bosgebied "Berkenheuvel" het onderduikershol. Het was in de oorlogsjaren (1940-1945) een schuilplaats voor verzetsstrijders en mannen die zich verborgen hielden voor de Duitsers om te ontkomen aan de verplichte arbeidsinzet in Duitsland. Een gedenkplaat bij de ingang herinnerd ons nu aan deze mannen die omkwamen in de oorlog. Het "onderduikershol" is één van de vele monumenten die door de stichting 4en5mei in samenwerking met lokale scholen wordt onderhouden om zo de herinnering levend te houden en de kinderen te leren over de geschiedenis van het land waarin ze nu in vrijheid leven.
In het gebied van onze eerste wandeling liepen we door een heuvelachtig bos gebied. Het waren door bomen begroeide stuifduinen. Tijdens een tweede wandeling gaan we opzoek naar de zandverstuivigen in het "Aekingerzand". Als we het gebied inlopen vanaf de parkeerplaats bij Oude Willem zien we de restanten nog van de omvangrijke herstel operatie die hier startte in de jaren '90. Veel oude omgezaagde bomen en afgeplagde grond. In de jaren dat Nederland nog actieve steenkool mijnen had was er behoefte aan dennenhout om de gangen in de mijn te stutten. Veel zandstuifgebieden en heide's werden daarom beplant met grove den. Hiermee verdwenen deze natuurlijke bewegende gebieden uit het Nederlandse landschap. Door de herstel operatie komen de zandduinen met bijhorende vegetatie van heide, mossen, korstmossen weer terug. Extensieve veeteelt met begrazing door schapen, zoals dat gebruikelijk was in de 18de eeuw, moet voorkomen dat de vegetatie zich verder ontwikkeld. Wij genoten van de wijdse uitzichten en de paddenstoelen die we vonden.


  
onderduikershol                          sponszwam
  
freitzakkorstmos                          gele aardappel bovist
  
gele trilzwam                          mosklokje
  
oranje koraalzwam                          oranje mosschijfje
  
parel stuifzwam                          rendiermos


.