005=060223=14:00UTC====Positie:41=22,54N==08=45,90W==Povoa=de=Varzim==ODO=1183Nm==Om vijf uur in de ochtend, toen we wilden vertrekken voor onze tocht naar Figuera da foz, stonden we beteuterd te kijken in de haven Leixoes. Bij het los gooien van de kade was er slechts lawaai maar geen stuwing van de boegschroef. Tot aan de Algarve was het plan om in havens te overnachten en dan is een boegschroef wel zo prettig bij het manouvreren in de haven tussen de andere zeilboten. We hebben een saildrive, waardoor de propeller van de motor verder weg staat van het roer dan bij een met schroefas aangedreven propeller. Om roerwerking te hebben moet er een waterstroom langs het roerblad staan, en dat bereiken wij slechts met flink gas geven, terwijl je in een haven juist behoedzaam wilt varen. We lagen in Leixoes helemaal ingeklemd dus wegvaren was op dat moment zonder boegschroef ook niet mogelijk.
Later op de dag blijkt dat de borg bout los is van de boegschroef, bijna waren we dus het propellerblad ook nog verloren. Het water is slechts 12 Celsius en bij de Decathlon kopen we een volledig 4mm pak voor Erik. Helaas is het opnieuw vastschroeven van de bout niet de oplossing, er is meer aan de hand. Klik op de foto van de boegschroef hieronder voor een filmpje met geluid. We varen terug naar Povoa de Varzim omdat we daar makkelijker het water uit kunnen. Erik probeert nog twee keer onderwater het probleem op te lossen maar de eindconclusie lijkt te zijn dat de as van de propeller niet meer volledig vast zit in de poelie van de aandrijfriem. Een nieuw as systeem kost circa Euro 500,- maar omdat we niet weten of het de oplossing is bestellen we het nog niet. Uiteindelijk besluiten we dat we dit seizoen niet verder varen. Eerst het water uit om de oorzaak te vinden en nog meer reparaties te doen zoals: nieuwe afsluiter/huiddoorvoer voor vuilwatertank want deze is verstopt, nieuw boilervat want deze lekt.
Het is niet allemaal misere hier in Portugal. Gelukkig is het voorjaar aangebroken, de temperaturen zijn overdag een aangename 20 Celsius bij een strak blauwe lucht. Zaterdag hadden we een gezellige BBQ met onze Noorse buurtjes. Regelmatig lopen we over de boulevard en drinken een kopje koffie of fris op een terrasje. In Povoa de Varzim kunnen we pas in april het water uit, althans achteraan aansluiten want er is een wachtlijst. Helemaal in het zuiden in Portimao kunnen we pas in juni het water uit.
De komende dagen zetten we daarom koers naar het noorden, richting Vigo. Dat is Spanje, daar kunnen we voor 6 maanden de kant op. Zodra we op de kant staan demonteren we de schroefas van de boegschroef om te onderzoeken welke onderdelen we moeten bestellen. Medio maart zijn we dan weer in Nederland. Met de camper gaan we heen en weer om de reparaties uit te voeren zodat als we in het najaar terugkomen gelijk kunnen varen.

 


.