003=130418==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================

"Maaien je kan er niet laat genoeg aan beginnen," volgens de natuurlijk tuinierders dan. Maar niet als je een glad gazonnetje wilt, dan ben je minimaal viertiendaags aan de beurt als de bodem temperaturen boven de 5-8 graden Celsius komen. Vanaf die temperatuur groeit het gras, gras groeit het best bij bodemtemperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius, wordt het warmer dan 25 graden Celsius dan stopt de groei.
Als je regelmatig maait kan je het korte maaisel laten liggen om zo de voedingsstoffen weer terug te laten keren in het gazon. Als je te laat maait komt er teveel maaisel in één keer op het gazon en kan het de graslaag verstikken, vooral als het na het maaien langere tijd vochtig blijft. Dan moet je het maaisel afharken en via de composthoop kan je de voedingsstoffen weer terug in de tuin laten komen. Hark je altijd je maaisel af dan moet je uiteindelijk bemesten om je gazon in goede conditie te houden. Vroeg en regelmatig maaien bevorderd de groei van het gras en onderdrukt de ontwikkeling van kruiden. Zodra de kruiden hun kopjes boven het maaiveld steken worden ze afgesneden door de messen van de maaier, na verloop van tijd geven ze de moed dan op. Een uitzondering is de paardebloem, die maakt een laag blijvend wortelrozet en is zelfs in staat om de lengte van zijn bloemstengel kort te houden. Uitsteken met wortel en al is het enige remedie, een smal handschepje werkt prima.

Voor wie in het voorjaar van andere kleuren houdt dan gras-groen wacht een ontspannender begin van het tuinseizoen zonder maaien. Niet of later maaien levert een afwisselend kleurspel op in het grasveld. In het hele vroege voorjaar bloeien Speenkruid (geel) al snel gevolgd door Grote ereprijs (licht blauw/wit) en Madeliefje (geel/wit) . Afhankelijk van vocht en beschaduwing komen dan Hoenderbeet (lila), Maartsviooltje (donker blauw), Hondsdraf (paars/blauw) of Pinksterboem (lila). Op verstoorde zandige plekken zal Klein hoefblad (geel) de kop op steken en nabij paden zal Vroegeling (wit) te zien zijn. Als het echt begint te zomeren bloeien ook de Paardebloem (geel) en Boterbloemen (geel).
Niet alleen de natuurlijk tuinierders genieten luierend van deze kleuren pracht, ook tal van bijen, hommels en vlinders komen er op af. De Pinksterbloem is de "waardplant" van het mooie vlindertje het Oranje tipje. Deze vlinder legt slechts één eitje per plant, de rupsen zijn kanabalistisch en zoveel groens te eten zit er ook niet aan een Pinksterbloem dat er meer rupsen op kunnen.

Als je ieder voorjaar van deze kleurenpracht wilt genieten kan je het beste ruim na de bloei van de Pinksterbloem gaan maaien. Alle kleurijke kruiden hebben dan zaden gevormd die in de grond achterblijven voor het nieuwe voorjaar en de rupsen van het Oranje tipje hebben een beschut plekje gevonden om zich te verpoppen.

Dus "Maaien je kan er niet laat genoeg aan beginnen" voor wie van een kleurijk voorjaar houdt. De werkgroep Natuurlijk Tuinieren laat daarom in overleg met de Tuincommissie een aantal "Pinksterbloem velden" pas later in het jaar maaien. De grasweiden worden vanaf circa 15 April regelmatig gemaaid, maar de Pinksterbloem velden pas vanaf 15 juni. Klik hier voor een kaart van het maaiplan.



       Speenkruid        Grote Ereprijs        Madelief
       Hoenderbeet        Maarts viooltje        Hondsdraf


.