013=190917==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland======================


In 1985 deed ik voor mijn studie biologie een onderzoek bij de Rijks Dienst voor de IJsselmeerpolders. Tesamen met studenten van andere studie richtingen waren we gehuisvest in de barakken en huisjes van Lelystad haven. We zaten daar temidden van gepensioneerde inpolderraars, loonwerkers en seizoensarbeiders. Onder de studenten bosbouw en landschapsarchitecten was er reuring gaande. Almere en Zeewolde lagen op de tekentafel van de ontwerpers.
Het verhaal was dat er in het gebied rond Almere bossen werden ontworpen die niet op productie gericht waren maar op recreatie en natuurbeleving. Tot grote ontsteltenis van de traditionele bosbouwers was het aanplantings schema niet gebaseerd op haakse rechte lijnen die in de loop van de jaren uitgedunt moesten worden maar het basis patroon was getekend met een passer en was dus opgebouwd uit cirkels !
Het cirkelbos kwam er en groeide voor mij onopgemerkt door. Ook de ontwikkeling van de omgeving van Almere ging ongeinteresseerd aan mij voorbij. Toen we op Waterland een tuinhuisje namen zag ik op bewegwijzerings bordjes voor het eerst weer de bekende namen. Dit weekend was er de opening van "Almere boven". Het was de opening van het laatst ontwikkelde landschapspark in de zeven cirkelvormige percelen van het cirkelbos die tesamen het museumbos vormen. De openingsceremonie werd begeleid door de Seizoenendans van Pina Bausch. De dansers beklommen dansend de 32 meter hoge berg en na wat toespraken begeleidde ze de officials naar het monument op de top ter ere van de Peetvaders van Almere; de ontwerpers en bestuurders bij het ontstaan van Almere zoals Dirk Frieling, Jan de Vletter, Teun Koolhaas, Brans Stassen en Hans Laumanns.
Titia Frieling, kreeg de erepenning van de gemeente Almere uitgereikt door de Burgermeester voor haar inzet voor de stichting Bosland en de ontwikkeling van het museumbos.
We kunnen eenvoudig vanaf ons tuinpark via het Schapenbos en de Overgooise zoom naar het Museumbos lopen. Via het natte pad kom je dan langs de zeven "kamers" van het museumbos het Labyrint (368 haagbeuken in een patroon van een oerlabirinth), het Bos der Verandering (het bos veranderd in de loop van 25 jaar van groene naar rode aanplant), Zalm in blik (een perceel dat geheel wordt overgelaten aan de natuurlijke ontwikkeling), Almere Boven (een berg van 32 meter hoog), Vlierbomenbloesembessenbos (verschillende rassen vlierbessen staan hier), Tempo (in een cyclus van 100 jaar worden ieder jaar bomen geplant met aan de stam een fles met een boodschap ingegraven die na 100 jaar gerooid mag worden) en Eenzaamheid (een smal pad naar een muur met een deurtje dat je van binnen kunt afsluiten om zo de wereld achter je te laten). Een mooie wandeling temidden van nieuwe natuur en cultuur.

     


.