021=21122023=14:00UTC====Positie:33=03,7N==16=18,9W==Porto=Santo==ODO=1819Nm==


De warme dagen worden afgewisseld met dagen met harde wind. Gelukkig uit de goede richting dus geen golven in de haven. Voor wie het tumult van een maand geleden gemist heeft bij ons in de haven op Youtube staat er een mooi filmpje van door Make My Day gemaakt, zie Stormy wheater.
Inmiddels is het de kortste dag van het jaar en dat merken we goed met de opbrengst van de zonnepanelen. Vele boten die op anker of achter een mooring lagen zijn inmiddels verhuist naar een box in de haven. Daar heb je walstroom om de accu's vol te houden. De bootbewegingen zijn er niet veel minder door door swell en getijde stroming. Onze windmolen bewijst goede diensten en met spaarzaam gebruik en af en toe de motor aan om stroom te draaien redden we het prima. Veel van de andere boten hebben LiFePo4 accu's en koken ook electrisch. Wij zijn nog "old-school" en koken op gas. Na ruim 8 maanden onderweg is onze Nederlandse gasvoorraad, 4 kunstofflessen met 5kg gas ieder, wel op, ondanks dat we ook de nodige tijd in havens gelegen hebben waar we electrisch kookten.
Na een puzzeltocht langs de wondere wereld van gasflesaansluitingen hebben we een systeem gevonden om onze Nederlandse gasflessen te vullen vanuit een Portugese fles. Bij de GasFachFrau kopen we een hoge druk aansluiting een vulslang hebben we al vanuit Nederland meegenomen. We verbinden de flessen aan elkaar terwijl ze op hun kop staan en openen dan eerst de Portugese fles en vervolgens onze lege Nederlandse fles. Langzaam loopt het vloeibare gas over naar onze Nederlandse fles. Regelmatig wegen we de fles om zicht te houden op de vulling. Om het proces te versnellen zetten we de Portugese fles in de zon met een vuilniszak erover en koelen we de lager staande Nederlandse fles met een natte handdoek en koelelement. Hierdoor wordt de druk in de warme fles hoger en stroomt het vloeibare gas makkelijker over. Uiteindelijk zijn al onze Nederlandse flessen weer vol en vullen we ook de gasfles van Jet en Saskia.
We vernemen dat het Corona virus weer flink de kop steekt, gelukkig met minder gevolgen dan voorheen. Nu we niet in Nederland zijn lopen we de booster voor "oude zwakke mensen" mis. We vragen in het ziekenhuis van Porto santo of we een vaccinatie kunnen kopen. Inderdaad is dat mogelijk, na de broodnodige administratie hebben we vanmorgen onze griep en corona booster gratis gehaald. Mooie service van de Portugese gezondheidsdienst.
In de donkere dagen voor kerst is het traditie om de boot te versieren met kerst lichtjes. Vanaf onze mooring hebben we mooi zicht op de Make My Day en genieten van de lichtjes bij het vallen van de vroege avond. Dat is hier omstreeks 18:30 dus wel wat later dan in Nederland. In het dorp waren de afgelopen week tal van Kerst activiteiten. Wij bezochten de kerstmarkt en keken onze ogen uit naar de uitbundige kerstverlichting in de straten. Op het dorpsplein is een flinke Kerststal opgebouwd en in de kerk zijn optredens van de kinderkoren. Het is een gezellige drukte in het dorp met een kleine 250 bezoekers. Iedereen eet en drinkt wat traditionele lokale producten bij de verschillende tentjes. En dat alles bij een aangename avond temperatuur van rond de 18 Celsius. Het is prima vertoeven in Porto santo in de maand december. Af en toe ondernemen we zelfs nog een zwempartij, de water temperatuur is fris maar nog prima te doen.

  


.