052=231216==14:00UTC==Positie:52=15,39N==005=23,7E==Eemhof======================

Alle weken speuren we de aanbiedingen van de grote bouwmarkten af op zoek naar koopjes. Zo kopen we met minimaal 20 % korting op de reguliere prijzen alles wat we nodig hebben bijeen. We hebben zelfs een "50+pas" die bij de Praxis op dinsdag korting geeft. Ook scoren we af en toe een overjarig model, een douchebak hadden we bijvoorbeeld met 70 % korting.
Inmiddels hangen de deuren van de slaapkamer en badkamer dankzij de hulp van Richard. Ernie heeft de toiletdeur al met schoolbord verf geschilderd, zodat voor het komende tuindersseizoen de zaai-poot aktiviteiten kunnen worden bijgehouden. Ook de rabatwand in de woonkamer staat in een frisse kleur.
Rondom het huis is Erik druk geweest om de werkplekken voor de bouw van een veranda en een kweekkas voor te bereiden. De grindtegels die vrij kwamen bij het verwijderen van het terras worden gebruikt voor tijdelijke paden. De berg snoeihout van vorig jaar is eindelijk verwerkt tot een soort van gevlochten heg. Leuk voor de vogeltjes en we geleiden er ook een Japanse wijnbes langs.
Nu we bijna dagelijks op de tuin zijn zien we ook veel meer van de lokale natuur. Van reeen keken we niet meer op, die zien we bijna dagelijks. In de centrale vijver zwemmen regelmatig passerende trekvogels als grote zaagbek, smient en kuifeend, maar deze week liep er ook een vos ! Dichterbij huis lokken we de vogeltjes met een voederbak. Deze wordt veel bezocht maar blijkbaar houdt ook de bruine rat van zonnebloempitten. Ziet er wel aandoenlijk uit als ie op zijn gemak de zonnebloempit open knabbelt en hem tussen z'n voorpootjes houdt, maar we hebben deze gast liever niet in de tuin. Dus nu hangt de voederbak wat verder van de heg zodat alleen de vliegende vogeltjes er nog bij kunnen.

     
  

.

051=051216==14:00UTC==Positie:52=15,39N==005=23,7E==Eemhof======================

Het voelde als een heimelijke verzetsdaad, ook al was het slechts de aanschaf van vrolijke Sinterklaas chocolade in de vorm van zwarte Piet. Het waren trouwens de enigste "zwarte pieten" die te vinden waren in de supermarkt. Niet alleen bij het snoepgoed ontbrak ze, ook op alle Sinterklaas folders die we de afgelopen weken in de bus kregen, de verpakkingen van kruidnoten, speculaas en andere traditionele lekkernijen van deze tijd. Zelfs op posters die de intocht van de Goedheiligman aankondigde aan de gemeente grenzen ontbraken de zwarte Pieten. Vorig jaar vierden we de intocht van Sinterklaas met zwarter geschminkte Bonairianen, dat was een stuk gemoedelijker dan de verhitte discussies over een kinderfeest in het koude Nederland.
De vorst van de laatste dagen heeft onze snijbiet omgetoverd alsof ie zo uit het diepvries vak van de supermarkt komt. Ook de reeen op het park zijn in winterkleed. Mooi bruin/grijs en met helder witte spiegel en kin. We zien ze bijna dagelijks op dezelfde tijd op dezelfde plaats. In de tuin vliegen de koolmezen af en aan bij de zonnebloempitten die we voor ze hebben. Ook zien we pimpelmees, huismus, heggemus, staartmees, kleine bonte specht, merel, ekster, roodborst, winterkoning en vinken.

     

.