040=260716==14:00UTC==Positie:52=15,39N==005=23,7E==Eemhof======================

Vandaag kregen we stank voor dank van de reeen die regelmatig in onze tuin komen dineren. Deze keer stond ons mini appelboompje op hun menu, waarschijnlijk een salade van malse blaadjes met als hoofdmaaltijd verse sperziebonen. Duidelijk waren meerdere planten aangevreten en onbeschaamd als onze ongewenste gasten zijn lieten ze drie flinke hopen met keutels achter. Een aantal gewassen hebben we met netten afgedekt en die blijven gelukkig onaangetast. We hebben al voor de tweede keer kunnen oogsten van de snijbiet en de kievitsbonen zijn ook goed onderweg.
Vandaag hebben we de laatste poer geplaatst. De komende dagen gaan we de grond verder egaliseren en dan wordt het tijd voor de balken laag die het huisje moet gaan dragen. We gebruiken als hoofdbalken geimpregneerd vuren in de standaard maat 63x160, omdat wij geschaafd hout gebruiken is de werkelijke maat 4mm kleiner, dus 59x156. Er komen 5 hoofdbalken, de 20 poeren staan zo verdeeld dat de maximale overspanning nooit meer dan 150cm wordt. Tussen de hoofdbalken willen we minder robuuste balken gebruiken waarop de vloerplaten (18mm underlayment) vast geschroefd worden. Deze balken komen om de 61cm te liggen zodat de underlayment platen van 244x122 makkelijk te plaatsen zijn. We gaan balkdragers met een lip gebruiken om deze tussen de balken te bevestigen.



     


.

039=170716==14:00UTC==Positie:52=15,39N==005=23,7E==Eemhof======================

Afgelopen week is de Gabber weer het water ingegaan. De romp zit in een nieuwe verflaag en het onderwaterschip is voorzien van nieuwe antifouling. Nu kunnen we ons richten op de bouw van het tuinhuis.
Het tuinhuis van 28 vierkante meter wordt gefundeerd met 20 poeren. Wij gebruiken betonpaaltjes van 12x12x30cm met een draadeind van M16 die op een 30cm diep ingegraven grindtegel worden geplaatst. Voor het precies plaatsen van de poeren kwam Jos helpen. Erik's eerste betaalde baan na zijn afstuderen als bioloog was landmeethulp bij Jos (landmeter) voor bureau Brouwer. Voor het op de juiste positie en hoogte plaatsen timmerde Jos een aantal bouwramen op de hoeken van het bouwkavel. Daarna was het turen over een waterpas, lijnen spannen, afstanden meten en nog eens meten. De eerder in de week gegraven kuilen werden soms wat dieper, ondieper, breder of langer gemaakt en de bodem mooi afgevalkt zodat de grindtegel op de juiste diepte vlak kon liggen. Daarna plaatsen we eerst de betonpaaltjes die onder de uiterste hoeken van het huisje zouden komen. De betonpaaltjes konden we eenvoudig over de grindtegel schuiven om ze op de juiste positie te krijgen. Tot slot kon dan het gegraven gat weer volgegooid worden om de paaltjes te fixeren.
Aan het einde van de dag zaten de eerste 6 poeren in de grond. Later deze week verplaatsen we de riool en waterleiding naar waar straks de badkamer moet komen. Daarna kunnen de resterende poeren worden ingegraven.
Via Peter werden we gewezen op de site van Icreatables die vol staat met bouwplannen voor schuurtjes en tuinhuizen. Vooral de afdeling met instructie video's zijn erg leerzaam.



     


.

038=080716==14:00UTC==Positie:52=15,39N==005=23,7E==Eemhof======================

Het werk aan de Gabber wordt erg vertraagd door het slechte weer. De afgelopen weken heeft het veel geregend en dan kunnen we niet schilderen. Op de zeldzame droge dagen hadden we ook nog andere bezigheden gepland. Inmiddels staan we al 3 weken op de kant voor een klus die in een week geklaard had kunnen worden.
Het hele dek is geschuurd en Ernie is begonnen met het aanbrengen van een nieuwe laag anti-slip verf en een frisse witte rand langs de gangboorden. Loszittende anti fouling is met een plamuurmes van het onderwater schip gestoken, daarna is alles grof (korrel 80) opgeschuurd. Bij een paar beschadigde plekjes is de onderliggende epoxy laag opnieuw opgebouwd, de nieuwe anti fouling kan gesmeerd worden.
Ook is de romp goed gewassen met St. Marc en daarna opgeschuurd met fijn (korrel 320) schuurpapier. De naam Gabber, die met gewone verf op de twee component verf was aangebracht, is ook weg geschuurd. Op de eerst volgende dag zonder regen brengen we een frisse nieuwe laag twee component verf aan in dezelfde kleur. Nu de Gabber in de verkoop staat zullen we geen naam op de boeg zetten, een nieuwe eigenaar kan er zo eenvoudig zijn eigen boot van maken.
Op de moestuin hebben we ontdekt dat we de slakken gevoerd hebben met verse sla plantjes, basilicum, venkel en maggie plant. We zijn een offensief begonnen met slakken korrels en biervallen.
Tussendoor was er nog tijd voor een gezellige borrel bij Jan-Willem, een broer van Ernie; hartige pannekoeken eten met de familie Slim in Schevingen; het slopen van de keuken bij de tweeling broer van Ernie; de aanschaf van een tweede handse gele Fiat Panda; het ophalen van een compost bak bij George en Karin; het ophalen van een gasfornuis en het opbergen van duikspullen bij onze opslag garage. Kortom we hebben ons Caribisch leeftempo afgeschud en draaien volop mee in de wereld van druk..druk...druk.



     


.