055=201115==12:00UTC==Positie:12=10,6N==068=17,5E==Bonaire========

We liggen nog geen paar uur op de mooring bij Kralendijk en worden gelijk verrast op een Hollandse traditie. Met veel getoeter en gespuit van brandweerkanonnen komen twee sleepboten Sinterklaas brengen op Bonaire. Voor de kade maken de boten nog wat uitbundige draaiingen rond hun as, alsof de kapitein net zo staat swingen als de zwarte Pieten op het voordek. De goed heilig man wordt begeleid door een hele horde zwarter (ze hebben al een kleurtje van zich zelf) gesminkte Pieten die uitbundig dansen in de hitte. Op het plein krijgt Sinterklaas een mooie zetel terwijl de Pieten er op los dansen en zich mengen tussen het publiek voor foto shoots met kinderen. Een heerlijk kinder feest zoals wij het kennen uit onze jonge jaren, hier gelukkig geen spandoeken of discussies over zwarte Piet.
En het leven op de mooringplek voor Kralendijk brengt ook een hoop gezelligheid met oude bekenden. De BBQ op klein Bonaire, een duikje hier een duikje daar. Bijna geen tijd om de boot echt vaarklaar te maken. Morgen een niet duikdag in gelast om toch nog te kunnen klussen. Ernie schildert en lakt het nodige en Erik gaat een nieuwe buitenwaterpomp en wierfilter op de motor monteren.
We liggen trouwens afgemeerd aan "Turtle Rock" (schildpad rots) de hele dag is er een kleine zeeschildpad bij de mooring blokken. Hij komt af en toe een kijkje nemen naar de Gabber voor een hapje lucht en duikt dan weer onder naar de blokken om verder te slapen.

   

     




.

054=161115==12:00UTC==Positie:12=10,6N==068=17,5E==Bonaire========

Alles gebeurt op Bonaire met een Caribische planning, dus de lasklus werd een dagje later. Van 9 tot over drieen was Rob bezig met lassen, slijpen, lassen en bikken. We hebben nu twee nieuwe loospijpen in de kuip en weer een stevige bolder. Als extraatje ook nog een moer op het onderwaterschip laten lassen om een anode bij de doorvoeren van het toilet te kunnen plaatsen. De anode is van een minder edel metaal (Zink) en zal eerst oplossen voordat het staal van de boot gaat roesten.
Na het laswerk was het onze beurt om laag na laag na laag epoxy, grondverf en aflak te smeren. Tussen het aanbrengen van de lagen is het geduldig wachten tot de verf droog is. Met de auto van Lelle zijn we ook weer boodschappen gaan doen, Petra (van de Twentse meid) en Bertie (van de Blues) kwamen gezellig mee shoppen bij Kooyman (soort van Gamma), Warehouse (soort van Jumbo) en van Tweel (AH). Op woensdag weer hamburgeravond en, inmiddels ook bijna traditie, in het weekend een BBQ op klein Bonaire.
Vandaag ook een gasfles weg gebracht om te vullen. Dat is hier op Bonaire 2-3 weken wachten tot ie terug is van een retourtje Curacao waar ze de fles vullen. Maar we hebben graag geduld, want vullen in de jachthaven kost € 25,- meer.
Het onderwaterschip staat inmiddels al in de primer, we wachten nog even met de anti-fouling want het waait nu zo hard dat de verf van je roller blaast. Vanaf woensdag gaat de wind minderen is de verwachting.

     




.

053=101115==12:00UTC==Positie:12=10,6N==068=17,5E==Bonaire========

Vorige week vlogen we met Arke retour naar de Gabber. Het is wel opletten bij het boeken van een vlucht tegenwoordig, de bagage, een filmpje, eten/snack/drankje zijn aparte boekingen. Film keken we op onze eigen tablet, bagage konden we nog bij betalen op het vliegveld en gelukkig kregen we tijdens de 11 uur durende vlucht een maaltijd die bij de prijs in zat. We werden door Lelle, van de werf, van het vliegveld opgehaald. Daarna was het de kajuit ontruimen en slapen.
De volgende dag verder met de bagage opruimen en het ordenen van de boot. 's-Avonds haalden Martin, Bertie en Lia ons op voor de traditionele woensdagavond hamburgeravond bij "Bistro de Paris". Donderdags lenen we van Lelle een auto om boodschappen te doen. Nu er geen coppercoat op de boot zit moeten we zelf aan het schuren, plamuren en verven. Voor één vijfde van de coppercoat kosten halen we spullen, ieder nadeel heeft zijn voordeel denken we dan maar.
Dagelijks houden we een verfrissende snorkeltocht aan het einde van de werkdag. Ernie zag al een schildpad en regelmatig spotten we een octopus tussen de koralen en kleurijke vissen.
Het roer zat bij terugkomst muurvast, geen beweging in te krijgen met de helmstok. Een flinke hoeveelheid WD40 en een kwartiertje beuken met een paal tegen het roerblad bleek de oplossing. Vermoedelijk was het vet in de roeras te veel ingedikt door verlies van de olie tijdens 6 maanden bewegingsloos staan in de tropen zon. Het roer beweegt nu weer soepel als van ouds.
Een andere klus die niet geklaard was tijdens ons verblijf in Nederland was het kleine gaatje lassen bij de bolder bakboord achter en de aanhechting van de kuipvloer op de loospijpen. Na overleg met Martin van de Blues en de lasser kiezen we voor een solide oplossing. Er komen geheel nieuwe RVS loospijpen die passen in de oude. De diameter wordt iets kleiner maar met 4cm nog altijd aan de ruime kant. Op de kuipvloer en aan de onderkant van de romp worden de nieuwe pijpen verlast met een plaatje staal dat wordt gedubbeld op de huid en vloer. Erik slijpt alvast de werkplekken vrij van antifouling-verf-epoxy zodat er gelijk gelast kan worden op schoon staal. De planning is dat deze klus dan vandaag geklaard is.

        




.

052=021115==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Het moestuin seizoen is ten einde. Komend weekend wordt de waterleiding afgesloten en het centrale toegangshek is alleen nog maar tussen 09:00 en 18:00 uur te openen. Maar dit weekend genoten we nog van twee mooie dagen in de zon. Het tijdelijke terrasje bij het nieuwe schuurtje is een heerlijk beschut plekje.
Samen met Tinie, Rein en Hedwig poten we de restanten van onze vierkante meter tuin in de volle grond. We hebben nog snijbiet, peterselie, selderij, rozemarijn, tijm, munt en citroen verbena. De aardbei planten en de vele nieuwe uitlopers hebben nu de hele bak voor zich zelf. We hopen dat het voor ons zo makkelijk oogsten is zonder bukken, maar wie weet denken de herten er deze winter ook zo over.
De andere klus die nog gedaan moest worden is het afdekken van zoveel mogelijk grond met worteldoek. We hebben 200 vierkante meter doek gekocht en we kunnen dus alles bedekken waar we volgend seizoen willen beginnen met het aanleggen van onze moes- en bloemenperken.
De plek waar het oude tuinhuis stond is een mooie schone zandbak dus daar hoeft geen worteldoek op. De bouwtekeningen zijn al klaar voor het nieuw te bouwen huisje, maar regelmatig veranderd de indeling nog. We laten de plannen de komende maanden bezinken en gaan pas volgend jaar bouwmateriaal bestellen. Wel hebben we ervaren dat we vers geimpregneerd hout eerst een tijd moeten laten drogen voor we het vast schroeven. Door de krimp van het drogen zitten er nu kleine openingen tussen de planken van het schuurtje. Gelukkig zorgt de zweeds rabat constructie ervoor dat het geheel toch nog dicht is.



 




.