037=280615==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Met de aanschaf van een perceel op Volkstuin vereniging Waterland in Almere kunnen we ons zeeleven de komende jaren afwisselen met een echt landleven als tuinders.
Op het perceel is water en riool aanwezig in de periode april-oktober, electriciteit is er niet, die moeten we zelf opwekken met zonnepanelen. Het perceel is ruim 425 vierkante meter groot en wordt deels omzoomd door een 68 meter lange heg van haagbeuk. Het huisje dat er op staat is sloopwaardig en dat geeft ons de gelegenheid om naar eigen ideeen een nieuw huisje te bouwen
Het is een flinke puzzel om een zo compleet mogelijk stekkie te maken in de maximaal 28 vierkante meter toegestane oppervlakte van een huisje. We hebben veel zitten schetsen en schuiven met meubilair op een plattegrondje. Ed en Sofie (van de Argo) adviseerden ons om ook een maquette te maken zodat je een ruimtelijk beeld krijgt van de indeling. Nadat we dat gedaan hadden is onze gedroomde ideale indeling werderom aangepast. Een nieuw ontwerp in maquette karton staat nu te pronken in de woonkamer. De bouw kan pas beginnen aan het einde van het tuinseizoen omdat het gebruik van zwaarder gereedschap nu niet is toegestaan om de rust op het park te behouden.
Maar er is genoeg werk. We beginnen met het onkruid vrij maken van de tuin en het tot reglementaire afmetingen terug snoeien van de haagbeuk. Omdat er veel reeen op het tuinpark lopen mogen de heggen van de volkstuinen 180cm hoog, hierdoor zullen we lekker vrij kunnen genieten van onze tuin. De zon ligging is gunstig voor moestuinieren. We kijken uit naar ons landrotten bestaan met veel "selfsupporting" en "off grid" leven.




.

036=230615==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Met de zomer wil het niet echt vlotten in Nederland. TIjdens de officiele start van de zomer op 21 juni bleef de zon verscholen achter een wolken dek met af en toe wat miezer regen. Goed voor onze vierkante meter moestuin maar geen aanleiding om een foto te maken van de kortste schaduw die je op deze dag kan zien omdat de zon op zijn hoogste punt staat. Het druilige weer geeft wel gelegenheid voor binnen klussen.
Op Dealextreme kocht Erik een SDR-TV dongle, een Software Defined Radio stekker voor in de USB van de computer. Deze stekker is bedoeld om TV te kijken op je PC, de signalen van digitenne worden ontvangen en kunnen op je PC als TV of radio bekeken en beluisterd worden. Maar daar was het niet om te doen.
De chipset, RTL2832U + R820T , in deze dongle is een uitgebreide ontvanger voor het gebied tussen de 24 en 1766 Mhz. Met wat geduld en freeware software maak je van dit apparaatje een prima AIS ontvanger die de schepen in de buurt weergeeft in je digitale navigatie programma. Kortom een AIS ontvanger voor € 12,75.
Voor het afstemmen op de AIS frequentie maken we gebruik van SDRsharp daarna wordt het ontvangen signaal doorgegeven aan AISmonitor met de virtuele audio kabel van VB-Audio Virtual. Het door AISmonitor gedecodeerde signaal wordt aan OpenCPN doorgegeven met Virtual Serial Ports Emulator waarna de boten in de buurt zichtbaar worden op de kaart. Het was even puzzelen maar het is gelukt.
Omdat we niet in de buurt van scheepvaart zitten gebruikte ik de P2000 signalen van de politie berichten als test voor de ontvangst en doorsluizen van de signalen naar decodeer software. Deze worden uitgezonden op 165.650 kHz en kunnen leesbaar worden gemaakt met PDW.




.

035=150615==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Ter ere van het aanbreken van het vakantie seizoen eten we met de famiie van Erik lekker tapas bij Carina in Rijswijk. Het is nog even wachten voor we uit eigen moestuin kunnen eten. De courgette heeft al 3 vruchten en bloeit regelmatig, ook in de vierkante meter moestuinbak groeit alles prima. De vers gezaaide snijbiet staat boven de grond en ook de koriander ontkiemt. Deze week kunnen we al ons eerste kopje verse munt thee maken. De oude teentjes knoflook beginnen aan een nieuw leven en de afgesneden kopjes van de wortels die we 2 weken geleden aten lopen uit.
Onlangs waren we bij Fred en Marian van de "Kostat" op bezoek in Groningen. Een gezellige dag bijkletsen en verhalen met zeilers onderling, afgesloten door een heerlijke maaltijd van Fred. Onderweg met de trein reden we tweemaal door de Oostvaardersplassen (trein Almere-Zwolle) en zagen honderden edelherten, wilde paarden, runderen en zelfs een paar vossen. Helaas is het slecht fotograferen met een snelheid van 140 km per uur.

       



.

034=070615==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Donderdag was de laatste wandeling van de avondvierdaagse in Bussum. Wij liepen mee als "begeleiders" van neef Sem en zijn vriendjes Aron en Julius. De laatste avond is altijd een traditioneel feestelijk gebeuren dat we ons herinneren uit onze eigen lagere schooltijd. Ook nu stonden er ouders, oma's en opa's langs de straten van de laatste kilometers. Zelfs voor ons waren er bloemen, snoep en een "gouden chocolade medaille".
In de vierkante meter moestuin groeien de kruiden welig door het mooie weer. De courgette staat bijna te bloeien. Deze week was de eerste tropische dag van het jaar in Nederland. Natuurlijk bleef het maar bij één dag met een afsluitend onweer en verfrissende regenbui.
We moesten wel wat grinniken bij het zien van de drukte in het nieuws over een dagje met temperaturen van boven de 30 graden Celsius. Lichamelijke inspanning werd afgeraden, ouderen moesten vooral veel drinken en binnen blijven, iedereen moest zich goed insmeren om huidkanker te voorkomen, velen namen een dagje vrij om in de file naar het strand te gaan.


.