033=300515==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Sinds onze aankomst in Nederland zijn we weer opzoek naar een moestuin. Een mooi plekje om buiten te werken en eigen groente en kruiden te kweken. Toen we 5 jaar geleden onze tuin van de hand deden stonden er gemiddeld zo'n 10-15 volkstuinen te koop, maar de tijden zijn veranderd. Moestuinieren is "in" en we moeten er nu snel bij zijn om een vrijkomend tuintje te bemachtigen, gelukkig kijkt de vereniging ook naar het inschrijfnummer bij de toewijzing van tuinen. Dus met geduld komen we vast een keer aan de beurt. Voorlopig behelpen we ons met een vierkante meter moestuin in de achtertuin van de ouders van Ernie.
Erik heeft de kattenverjagers weer werkend gemaakt. Die dingen geven een hoog piepend geluid, waar katten niet van houden, en knipperend licht als er iets voorbij loopt. Een paar nachten geleden was er een ijdele egel in de tuin die dacht dat ie op de foto kwam. Het beest bleef maar ronscharrelen voor de kattenverjager en het was al na middernacht. Toch maar even in pyama de tuin in en het uit knopje van de verjager in geduwd.
Tijdens ons bezoek aan Utrecht zagen we het nieuwe stadskantoor en de veranderingen op het centraal station. Ze zijn al wat jaartjes aan het graven en het duurt nog tot 2019 voor er weer water in de Catherijnensingel stroomt, zie CU 'k zie je in Utrecht. Jammer dat het gebouw Leeuwensteijn het nieuwe stadskantoor deels afschermt. Gelukkig is de dichtregel uit "Het feestelijk leven" van de Utrechtse schrijver Crone behouden en hangt nu op de zijgevel van Leeuwensteijn.

     


.

032=240515==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

We genieten van het voorjaars weer in Nederland. Anders dan op Bonaire zoeken we nu de zonnige kant van de straat op als we een wandeling maken. De lucht is aangenaam fris en lekker diep ademhalen is ontspannend, in de tropen stop je na een korte ademteug door de volle warme en stoffige lucht.
Het voorjaar is bijna voorbij en alle bomen hebben we vol in het blad zien komen. 's-Morgens vanaf 5 uur is er een concert van vogels in de tuin. 's-Avonds louteren we ons aan de laatste zonnestralen op het bankje. Nederland is wel wat anders dan de tropen met dagen van scherp 06:00 tot 19:00 zonder schemering en nauwelijks weers en seizoens wisselingen.
Voor de verjaardag van Erik kon Ernie zich uitleven met het bakken van taarten; 3x hartige taart, 2x zoete taart en een zalm quiche. De familie heeft er flink van gesmuld.


.

031=150515==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum========

Onze eerste week in Nederland zijn we druk met bezoekjes aan vrienden en familie. Gelukkig heeft de NS een actie in de maand mei en kunnen we daardoor voor half geld reizen. Via via krijgen we de nodige kortingsbonnen toegeschoven.
Reizen met openbaar vervoer kan in Nederland alleen nog maar met de OV-chipkaart in combinatie met in- en uitchecken en dat is even wennen voor ons. Op station Bussum staan de incheck paaltjes op het perron, in Utrecht bij de ingang van de stationshal, in Almere zien ze er anders uit, de streekbus is weer anders dan de stadsbus in Den-Haag. Per ongeluk tweemaal uitchecken kost Euro 10,- (kan je weer terug krijgen). Het saldo op je kaart moet minimaal Euro 20,- zijn als je met de trein wilt reizen. Blij zijn dat je na 5 uur reizen de bestemming bereikt hebt is leuk, we hadden 3 uur vertraging door een aanrijding met persoon. Maar je moet dan niet vergeten uit te checken als je de streekbus uitstapt. Op zondag is de streekbus een belbus en omdat we de enigste reizigers zijn is het een luxe taxi die ons van Papenvoort naar Assen brengt, gelukkig is hij de draagbare OV-in/uit-checker vergeten en hebben we deze rit gratis.
Er is één OV-chipkaart voor Nederland maar er zijn wel 13 telefoonnummers waar je kunt bellen als er is iets per ongeluk mis ging, iedere vervoerder zijn eigen "service". En ja er is ook een internet-site maar daar doen niet alle vervoerders aan mee. Privatisering is niet altijd een verbetering verzuchten we.




.

030=110515==12:00UTC==Positie:52=16,9N==005=09,9E==Bussum================

Op de zaterdag voor ons vertrek naar Nederland hebben we een gezellige BBQ met Rudi, Anneke en Rob. Daarna is het koffers pakken en de boot verder klaar maken. Ook worden er nog wat laatste lagen verf gekwast. De rest zien we wel als we terug komen, eind oktober. De Gabber ziet er prima uit. Regelmatig krijgen we complimenten of verbaasde reacties dat we een stalen boot hebben. Door de rompvorm (S-apant) en de afwezigheid van roest sporen denken de meeste mensen dat we een kunststof boot hebben.
Het wordt de eerste zomer sinds ons vertrek, 5 jaar geleden, die we in Nederland gaan doorbrengen, we kijken er naar uit. We kunnen weer terecht bij de ouders van Ernie.
In Nederland ontdekken we dat Bonaire nog een verrrassing voor ons heeft. Op de bankafschriften zien we 3 afschrijvingen vanuit Amerika, we zijn geskimmed ! Gelukkig heeft de bank het ook ontdekt en de betaalpas geblokkeerd. Ze zullen een nieuwe pas opsturen en de schade terug betalen. We zijn niet de enigste die op Bonaire geskimmed zijn, de bank heeft 500 passen laten blokkeren omdat er op 7 plaatsen op Curacao en Bonaire skimmers actief zijn geweest.

.