103=301214==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Om de kerst verlichting in Willemstad te bekijken zijn we in de namiddag naar de stad gegaan. Het plan was om de daghap bij Plein cafe Wilhelmina te nemen, maar de stampot boerenkool met worst slaan we over. Eerst doen we nog boodschappen op de Venezulaanse markt. Erik wil "Ayaka" maken en daar heb je bananenbladeren voor nodig. Ayaka is een traditioneel recept voor rond Kerst en Oudjaar op Curacao en dat is te zien op de markt, er liggen flinke stapels bananenbladeren.
Even later zitten we op een terrasje een BBQ-maaltijd te eten en worden onze bananenbladeren gespot door twee dames uit Curacao aan het tafeltje achter ons. Of we Ayaka gingen maken was gelijk de vraag. En al snel worden we overspoeld met tips en ingredienten over hoe zij de Ayaka maken. Gelukkig had Erik zich ingelezen en kon de dames van repliek dienen met een scheutje azijn in het kookwater voor de bananenbladeren, ja met kipvlees en pruimen, rozijnen en cashewnoten etc.. Nee, cashewnoten gebruikten de dames niet, wel zilver uitjes en Picalilly. OK, de cashewnoten worden een zoute snack en we kopen nog snel een potje Picalilly.
Als de avond valt genieten we van een kopje koffie met uitzicht op de mooi verlichte pondjes brug. We blijven niet te lang want we willen met de stadsbus van 19:30 weer retour haven.



.

102=301214==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Beide kerstdagen blijven we aan boord en de zondag na kerst gaan we bij Tineke eten. Tineke kennen we van onze duikclub "Nautilus" in Utrecht. Negen jaar geleden ging ze terug naar Curacao waar ze samen met haar ouders in haar jeugd gewoond had. Anders dan de gesprekken op het duikcentrum, waar we meestal spraken over de duiken die we gemaakt hadden en de dingen die we onderwater gezien hadden, waren we benieuwd naar het "roer om leven" dat Tineke hier op Curacao heeft. Het werd een gezellige avond met veel gepraat en lekker eten van de BBQ.
Maandags doen we weer boodschappen bij supermarkt Vreugdenhil, maar een aantal ingredienten zijn er niet en die kopen we in de namiddag op de Venezulaanse markt. Ons gratis vervoer naar Vreugdenhil staat door acties van de taxichauffeurs trouwens op de tocht.
De taxichauffeurs hebben rechtzaken aangespannen tegen alle andere vervoerders op het eiland waarin ze betwisten dat deze vervoerders illegaal bezig zijn door het gebrek aan een taxi-vergunning. Vooral de transferbusjes van de hotels liggen onder vuur. De taxi's missen een groot deel van hun ritjes vanaf het vliegveld claimen ze door deze transferbussen. De redelijkheid van hun claim is wat moeilijk want zelfs met alle taxi's bij elkaar is er geen genoeg taxi vervoer voor een enkele vliegtuig lading vakantiegangers en hun bagage. Ook de service van Vreugdenhil kunnen ze niet aanbieden, deze rijdt op vaste tijden tussen de winkel en wijken in Willemstad waar de taxibusjes niet komen, o.a. de haven en de toeristen centra.


.

101=301214==16:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====



.

100=231214==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Na het opvragen van de orkaan paden van de afgelopen 10 jaar is het plan om de Gabber achter te laten in Cuba tijdens het orkaan seizoen van tafel. Iedere twee jaar wordt Cuba getroffen door een orkaan en de meeste orkanen trekken over Bahia de Cienfuegos, een van de grotere watersport centra en jachthavens op het eiland.
Ook hier op Curacao zijn het de donkere dagen voor de kerst al een paar dagen is het grauw bewolkt en staat er een stevige 4-5 Bft op de ankerplaats met vandaag als hoogtepunt de ene na de andere bui met hele harde wind en onvoorstelbaar veel regen waarbij we inmiddels 70 liter water hebben opgevangen. De daglengte verschilt over het jaar niet veel en met 11 uur en 27 minuten zijn de dagen nu het kortst, in de zomer zijn de langste dagen 12 uur en 53 minuten. Het aantal zon uren is door de bewolking en spaarzame regenbuien in dit seizoen ook wat minder. Voordeel is dan weer dat de temperatuur een stuk aangenamer is, 's-nachts koelt het af naar 26 Celsius.
Omdat Facebook vanaf 1 januari geld wil gaan verdienen met ons foto en film materiaal zonder aan ons een vergoeding te geven of specifiek toestemming te vragen overwegen we naar een ander "social netwerk over te stappen. En alvast de waarschuwing dat als we verschijnen in een commerciele oproep op facebook wij hier niet achter staan of geld aan verdienen. Geld verdienen doen we wel als je (kosteloos) klikt op de, door Google voor jullie uitgezochte, advertenties op dit blog. De "advertentieklikkers" worden hartelijk bedankt voor deze ondersteuning.
We zijn sinds een paar dagen ook te vinden op het alternatieve IJslandse netwerk www.SEEN.is. Via de optie browse members kan je ons en inmiddels 65.595 anderen vinden.



.

099=211214==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Twee maanden geleden schreven we nog dat we jaarlijks de kop zouden natrekken als regulier onderhoud. Inmiddels staan we bekend als de koppensnellers van het Spaanse water. Na een extreem stevig partij gas geven achter anker om de hoelveelheid zeewater te meten die de impellorpomp geeft zat er water in de olie, dus moest de koppakking weer vervangen worden. Nu gelijk alle mogelijkheden die er zijn ter verbetering van de motor aangegrepen. Via Gerard van de Sylfer een mannetje gevonden die de kop van de motor kon vlakken, gelijk ook de ingesleten deksel van de impellorpomp laten vlakken. Erik had goed opgelet tijdens het klussen door Ton en kon nu zelfstandig de koppakking wisselen en de motor weer in elkaar zetten. We zijn aan het test draaien en de temperatuur komt niet boven de 80 Celsius zelfs als we de motor in zijn werk zetten en aan het anker trekken. Dat is een nieuwe ervaring voor ons, al het geklus lijkt zijn vruchten af te werpen.
Alle Nederlandse zeilers zijn inmiddels vertrokken richting Colombia en San Blas eilanden alleen de Twentse meid (voorheen de Aquamarijn) ligt er nog en een paar half geemigreerde zeilers die al jaren op het Spaanse water drijven. Wat wij gaan doen is nog onbekend. Het plan was om over te steken naar de Dominicaanse Republiek en via Haiti, Jamaica naar de kameraden in Cuba te varen. Om dit vaarplan waar te maken in de komende 3 maanden moeten we het motto "liever veel zien van weinig inplaats van weinig zien van veel" over boord gooien. Onze tijd in Bonaire en Curacao lijkt lang, maar eigenlijk zijn we nog maar net 9 weken gezamenlijk op deze eilanden.



.

098=121214==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Een nieuwe update heeft even op zich laten wachten. Maar de komst van Ernie was dan ook een hectisch gebeuren. Voor het eerst vloog Ernie met onze nationale trots de KLM. Helaas was het de onfortuinlijke vlucht KL 0785 die niet verder kwam dan St. Maarten. Na het nodige gesol met de passagiers gedurende 2 volle dagen werd er een nieuw vliegtuig vanuit Nederland over gevlogen en kon Ernie met 53,5 uur vertraging eindelijk voet op Curacao zetten.
De regelgeving van de EU bepaald dat passagiers in een vliegtuig met flinke vertraging recht hebben op een compensatie bedrag. Dit compensatie bedrag is vastgesteld op € 600,- en het maakt blijkbaar niet uit hoeveel langer dan 4 uur de vertraging is. Kortom na de eerste 4 uur vertraging is de schade bekend bij de vliegmaatschappij en is het economisch vanzelfsprekend dat de vliegmaatschappij geen extra moeite meer steekt in een snelle afhandeling, goede informatie of begeleiding van haar klanten. Met het uitdelen van de tegoedbonnen en 2x per dag transport naar een hotel om te eten viel de ondersteuning deels binnen de regelgeving. Ernie heeft tijdens haar verblijf geen KLM-ers gezien die haar informeerden of bijstonden in het zoeken naar een slaapplaats.
Inmiddels heeft ze flink bijgeslapen en we zitten weer in de routine van ons cruisers bestaan. Woensdag was er een BBQ op het strand met de andere zeilers. Voor ons de eerste BBQ met de BBQ die Erik bij Maarten op het Truckpark van Tucantravel in Peru ontwierp en in elkaar zette. De sateetjes en hamburgers smaakte prima, mooi weer en veel gezelligheid.



.

097=031214==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Bij de supermarkt Vreugendhil heb ik het eerste filmpje gemaakt met Denver action camera kunnen uploaden, klik hier om het filmpje te zien op ons Youtube kanaal. Deze week ga ik met Dennis een duikje maken. Anders dan met het snorkelen wat we steeds om vier doen, gaan we nu midden op de dag zodat er onderwater voldoende zonlicht is. Hopelijk zien we leuke dingen, de camera gaat weer mee !
Tijdens ieder boodschappen uitje worden de voorraden blikvoer aangevuld. Altijd even opletten wat de houdbaarheidsdatum is, de meeste blikken gaan ruim 3 jaar mee. De lege ruimtes onder de banken worden gestaag gevuld met sperciebonen, bruine bonen, capucijners, mais, doperwten, appelmoes, wortelen, champignons en tomatenpuree. De voorraden zijn voor de gebieden waar het winkelen lastig is en de dagen dat we de kant niet opgaan omdat we te druk zijn met zwemmen, snorkelen, visvangen en zeilen.



.

096=271114==12:00UTC=Positie:12=04,9N==68=51,8E==Spaans=water=Curacao=====

Dennis en Ank zijn ook weer terug op hun boot (Bodyguard). Het radio netje Dutchies at sea is gelijk van start gegaan, Woensdag en Zondag om 23:59 UTC op 8.104 kHz USB. In de namiddag komen ze me altijd ophalen voor hun uurtje zwemmen in Caracasbaai. Tijdens het snorkelen heb ik gelijk onze nieuwe Denver ac-5000 action camera, die bij de Praxis voor weinig te koop was, uitgeprobeerd.
Gisteren pepperjelly gemaakt, een pittig smeerseltje voor op een toastje Philadelphia, bij gerookte vis, een lapje vlees of een wild paté. Het recept is eenvoudig: 10 - 20 kleine pepertjes (promente pika korsou chiki, kleine lokale hete peper) zonder de pitjes fijn knippen in 300ml water, snufje zout, 40 gram suiker en 3/4 theelepel agar-agar, alles 15 minuten koken totdat de pepers zacht worden aan het einde 1 eetlepel inmaak azijn toevoegen. Daarna uitgieten in een schone jampot en tijdens het afkoelen het potje regelmatig omschudden, anders liggen alle pepers op de bodem. Meer of minder agar-agar veranderd de smeerbaarheid. In plaats van agar-agar met suiker kan je ook gelei-suiker + suiker gebruiken.
Vandaag ook vlees ingemaakt. De kipkarbonades zijn hier het meeste vlees voor het minste geld. Een kilo kipkarbonadeskoken in water met italiaanse kruiden, een flinke lepel geelwortel en 2 eetlepels Abodo seanoning (zout, knoflook, oregano, komijn, zwarte peper, geelwortel). Als ze bijna gaar zijn de botjes (een per karbonade) er uit halen en het vlees klein knippen. Daarna schone glazen potjes vullen en afvullen met het kooknat tot 1 cm onder de rand. Deksel erop en een 45 minuten in de snelkookpan voor het echte inmaken.
Gelijk met de kip ook twee potten rundvlees in ketjap en knoflook ingemaakt. In totaal staat er nu weer 2 kilo vlees in pot voor onderweg. Voor de dagen dat we geen vis vangen.






.