055=270614==13:00UTC=Positie:12=04,9N==068=51,8E==Spaanse=water=Curacao======

De tijd gaat snel met de familie erbij in Curacao. We hebben de nodige uitstapjes gemaakt en morgen is het al weer afscheid nemen, een weekje is eigenlijk te kort. Met een gehuurde auto hebben we het eiland verkend, eerst een dag naar het Westen, richting Westpunt. Bij Jaanchie's hebben we lekker gegeten; draadjes vlees, zeebaars en garnaal, lambi en leguaan en wat geiten vlees om te proeven. Alles was bereid met vitamine L (Liefde), een echte vrolijke verkoper die Jaanchie.
Onderweg nog stops gemaakt om Flamingo's te zien en een arend te fotograveren, het landschap was begroeid met cactussen, mimosa struiken en helaas bezaaid met zwerfvuil.
Gisteren was een hele dag in het zee-aquarium, annex Dolphin Academy. Ma ging voor een Encounter en Pieter en Trudy voor een Swim met de dolfijnen, terwijl Erik foto's en film maakte. Om 11 uur startte het programma voor moeders en na de lunch gingen Pieter en Trudy het water in. Met de introductie filmpjes, uitleg etc..etc... waren we bij elkaar de hele dag zoet. Op Picasa staan de foto's en bij ons Youtube kanaal staat een filmpje.
Tusssendoor was er nog gelegenheid om mee te doen met het "happy hour" bij restaurant de Pier, hier komen iedere donderdag de zeilers bij elkaar voor een praatje en de zeilers maaltijd. Iedere morgen ging Trudy nog voor het ontbijt naar het strand voor een zwempartij. En natuurlijk werden ook de nodige uurtjes doorgebracht op de schaduwrijke waranda waar meestal een verfrissend windje blies.
Helaas miste ik wel het SSB radio netje met de toekomstige vertrekkers dat Dennis georganiseerd had op het clubhuis van de Dordtse Electronica Club. Ook het klussen aan de boot is aan de kant geschoven, dus we hebben nog geen nieuws over de heet lopende motor. Een paar flinke regenbuien hebben de bijboot gevuld die nog langszij hing, gelukkig waren Loud en Marlene dichtbij om de loosplug eruit te trekken zodat deze badkuip leeg kon lopen. Zaterdag de 12 en half jarige trouwdag van Pieter en Trudy gevierd met een lekkere maaltijd bij Fishalicious.

       
       
   
       


.

054=260614==13:00UTC=Positie:12=04,9N==068=51,8E==Spaanse=water=Curacao======

Ernie is al bijna twee weken thuis en mijn familie is inmiddels gearriveerd op Curacao. De vloer van de Gabber is in de meubelolie gezet, het koperwerk gepoetst, de startaccu uitgebouwd en een nieuwe ingebouwd, lijnen en ijzerwerk van dek verwijderd, 350 liter water ingenomen, wasje gedaan, etc...etc. Met "one job a day" (een klusje per dag) ben ik de afgelopen tijd hardwerkend doorgekomen. Tussendoor verder kennis gemaakt met de andere ankeraars op het Spaanse water en een keer in de vroege ochtend via de SSB een verbinding gemaakt met een zendamateur in Japan.
Met Pieter, Trudy en moeders hebben we vandaag een dagje Willemstad gedaan. Dat was voor hen een stuk vermoeiender omdat ze de temperaturen niet gewend zijn. Gelukkig staat er een verkoelende wind, maar 30+ blijft gewoon erg warm voor ze.
De bungalow in Papagayo waar we nu met zijn vieren verblijven is van alle gemakken voorzien. En vooral voor mij als zeiler vol met luxe; stromend water, douche, water closet waar je het wc-papier in kan doorspoelen, grote koelkast, eettafel en stoelen, een bed in een slaapkamer met airco, TV met Nederlandse zenders, koffiezetapparaat, waranda in de schaduw met kleurrijke vogels die we lokken met fruit, kortom volop genieten met de familie.



.

053=120614==13:00UTC=Positie:12=04,9N==068=51,8E==Spaanse=water=Curacao======

Donderdag is Ernie naar Nederland gevlogen en ben ik achter gebleven op de Gabber. Die middag kwam ook de Rafiki van Loud en Marlene aan en zijn er dus weer oude bekenden voor me. Vrijdag heb ik nog wat rond geslenterd door Willemstad en gegeten bij "Plasa Bieu" een markthal waar verschillende keukens eten maken. Veel mensen uit Willemstad halen of gebruiken hier de lunch, toeristen maken voornamenlijk foto's of gaan voor de herkenbare snacks. Jammer voor ze want er is veel lekkers. Ik nam weer een maaltijd zeeslak, die hier Karko heet. Als toetje een vruchtendrankje van mango bij een stalletje waar we al eerder geweest waren, leuk om een blik van herkenning te krijgen.
Met Loud en Marlene vandaag de Gabber verplaatst van ankergebied B naar A, nu liggen we dichterbij de landingsplaats voor de bijboten. De eerste keer krabte het anker, maar nu ligt de Gabber al weer uren op dezelfde plaats, eindelijk is het anker dus goed ingegraven.
Hieronder nog een serie fotos´s die we van de bemanning van de Kakaboroo kregen. De foto's zijn genomen op zo'n 20 Nm voor de invaart van het Spaanse water. Op dat moment zaten we ook met een grote tanker voor ons die onze koers zou gaan kruisen. Via de AIS konden we zijn naam achterhalen en hem vervolgens eenvoudig oproepen om te vragen of ie ons gezien had. "No problem, I have seen you at 2,7 Nm". Toch maar even doorgevraagd naar wat de tanker van plan was, "I will stop engines and start drifting" (ik stop de motoren en ga wat drijven). Een wonderlijk antwoord, maar wel handig voor ons, we konden onze koers behouden. Onderweg hadden we al meer tankers gezien die voor anker leken te liggen maar dat kon niet in 2000 meter diep water, ze waren dus gewoon aan het drijven.



.

052=100614==13:00UTC=Positie:12=04,7N==068=51,4E==Spaanse=water=Curacao======

Terwijl in Nederland het vaarseizoen nog maar net begonnen is hebben wij onze laatste zeiltocht gemaakt voor het Caribische seizoen 2013-2014. Op het log zijn weer 35Nm bijgeschreven en we hebben daarmee in totaal "slechts" 911Nm gevaren dit jaar. Wel hebben we een record aantal stempels in ons paspoort gekregen door bezoek aan alle eiland-landjes in de oostelijke carieb. Ook passeerden we de 10.000 Nm op het log van de GPS sinds ons vertrek 4 jaar geleden en naderen we het tweede lustrum van ons leventje aan boord van de Gabber.
De tocht van Bonaire naar Curacao ging met een stevige (6-7Bft) wind in de rug. Eenmaal uit de beschutting van Bonaire namen de golven toe. De ingang van het Spaanse water ligt matig beschut, invaren ging redelijk, maar uitvaren zou niet eenvoudig zijn voor ons met deze wind en golven. De stuurboordszijde ligt dan aan lager wal, er staat een flinke deining en de wind zit in een ongunstige hoek. Voorlopig blijven we in het Spaanse water, pas in september gaan we weer naar buiten. In die maand is de wind minder en zijn er zelfs windstille dagen is de verwachting.
Inmiddels hebben we Willemstad bezocht voor de nodige bezoekjes aan douane en immigratie. Het is hier een stuk levendiger dan op het dorpse Bonaire. Ook rondom het Spaanse water is het een drukte, het lijkt Loosdrecht of Vinkeveen wel. Veel luxe woningen, motorjachten en haventjes. In het ankergebied nemen een flink aantal verlaten jachten ruimte in terwijl ze niet of nauwelijks gebruikt worden. De kleine gemeenschap van zeilers die hier al jaren is blijven hangen is bron van informatie en hebben kleine zaakjes lopen zoals internet verkoop, water levering aan boten of motor reparatie.



.

051=070614==13:00UTC=Positie:12=09,3N==068=16,8E==Kralendijk= Bonaire======

Onze laatste nacht op Bonaire komt er aan. Vanmiddag zijn we bij douane en immigratie langs geweest voor de nodige stempels en papieren, morgenochtend gooien we de touwen los van de mooring en zetten we koers naar Curacao.
Samen met de bemanningen van de Blues, A Capella en de Lizzy hebben we een gezellige tijd gehad in Bonaire. Op woensdagavond naar de hamburger annex dive-masters avond in de marina, het busje naar AH voor boodschappen, een barbeque op Donkey beach en een tweetal duiken achter de boten. En sinds gisteren is ook de Kostat aangekomen op Bonaire, de Nederlandse zeilersgemeenschap groeit gestaag in aantal.
Tussendoor hebben we huisjes bekeken, met en zonder makelaar. Het ziet er allemaal mooi uit hier, altijd goed weer, helder water om te duiken, veel toeristen uit Amerika, Europa en Zuid-Amerika. We zijn er nog niet uit maar hebben de markt, en gelijktijdig Bonaire, alvast verkend.
Voor het eerst hebben we te maken met een gevulde agenda in de vier jaar dat we onderweg zijn. Volgende week vliegt Ernie naar huis om moeders gezelschap te houden terwijl Pa met zoon Mark een zeiltocht op de stad Amsterdam maakt van Ibiza naar Harlingen. Erik blijft op Curacao en krijgt gezelschap van zijn familie. Als Ernie weer retour Curacao komt is haar broer Jan-Willem er met familie voor een drie weekse vakantie. Daarna vliegen wij voor 7 weken richting Cusco in Peru naar Maarten en Marsha van de Vidavagabunda. Half september komen we terug van vakantie en zetten koers naar Bonaire om onze winterburen uit de haven in Eembrugge, Joop en Ria, op te halen voor een vaartochtje naar Curacao. Een volle agenda met weerzien van familie en vrienden, we kijken er naar uit.

   
   


.

050=020614==13:00UTC=Positie:12=09,3N==068=16,8E==Kralendijk= Bonaire======

Al weer bijna een week liggen we achter een mooring bij Kralendijk op Bonaire. Met Peter hebben we een leuk weerzien gehad, veel tips en een rondrit over het eiland. Erik kende Peter van "het Fort", het clubhuis van de Utrechtse zendamateurs. Jaren geleden (2004) spraken we toen over de plannen voor de toekomst. Peter zou naar Bonaire verhuizen en wij zouden gaan zeilen. Het is er dus allemaal van gekomen, die mooie toekomstplannen die we hadden.
Bezoekende familie van de Blues heeft onze gerepareerde SSB zender meegenomen en Erik heeft hem gelijk ingebouwd. Hij werkt weer helemaal en de eerste verbindingen zijn al weer gemaakt. Verder doen we het rustig aan hier in Bonaire. Zaterdag's zijn we met het busje naar de AH (van Tweel heet ie hier) geweest en hebben onze ogen uitgekeken. Aan ruimte geen gebrek op Bonaire dus geen nauwe paden tussen de rekken vol met kruidenierswaren. En wat een keuze was er weer. We gingen ons te buiten aan bekende Nederlandse lekkernijen, alsof we na maanden weer in Nederland kwamen. Kroket, patat, sauzijsebroodje, appelmoes, spare-ribs, volkoren ontbijtkoek, kokosmacronen, drop, yoghurt, appels en eindelijk weer eens lekkere sinaasappels. Na een slechte nachtrust van te veel snoepen hebben we maar besloten dat we het weer vertrouwd rustig aan moeten doen.
Onze mooring ligt op 6 meter in de smalle ondiepere zandstrook die langs de Kralendijk loopt, achter onze boot gaat er een helling naar beneden die begroeid is met koraal en grote sponzen. In het ondiepere water is het prima snorkelen, met veel kleurijke vissen in kraakhelder water.



.