098==280912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

Paula mengt een lekkere grog Gisteravond zijn we met de Horizon naar Paula shop geweest voor een lekkere barbeque. Via de Belgische buren op de haven hadden ze deze stek gevonden. Paula heeft een flink aantal jaren in Belgie gewoond en is nu met haar Belgische man terug in de wijk waar ze opgroeide. Ze zijn een winkeltje begonnen en zoals in alle winkeltjes hier doet de verkoop van grog (jenever achtig spul) het het beste. 's-Avonds gaat de BBQ aan en worden er heerlijke stukken malse kip, gamba's en vis geserveerd.
De tent is nog maar net 3 weken open en Ludou (de echtgenoot) verbaast zich over de omzet in BBQ en grog. De plannen zijn groter dan alleen een lokaal winkeltje. Ze kunnen tegen scherpe prijzen leveren aan jachten die bevoorrading nodig hebben, lever je lijstje in tijdens een BBQ en het wordt op de haven bezorgd. Later dit jaar willen ze een restaurantje openen iets verder op in de straat. Lokaal eten en muziek en wat Belgische recepten. Als dat net zo smakelijk en ongedwongen gezellig wordt als onze BBQ is het zeker een bezoekje waard. Je komt er eenvoudig met bus 9, vraag naar Paula Shop en je stopt voor de deur. Als het laat wordt neem je de taxi terug.

Een aantal van de schroefgaten van de ramen waren uitgelubberd zodat de moeren niet meer vast konden worden gedraaid. Met een iets grotere tap boren we de gaten op en kunnen zo nieuwe en dikkere bouten gebruiken voor het dichtschroeven van het raam.
Al het klussen doen we in de ochtenduren als het nog niet zo warm is. Ons begrip van temperatuur is de laatste maanden ernstig aangepast. Erik pakt 's-nachts een dekentje als het onder de 27 Celsius komt en de ochtend koelte is nog altijd 28-29 Celsius bij een hoge luchtvochtigheid van boven 75%. In Nederland noemen we dat drukkend warm en kijken we verlangend uit naar de bevrijdende onweersbui. Hier valt de laaste dagen af en toe wat regen. Meestal 's-nachts als je lekker ligt te slapen en je er dus weer uit moet om het ventilerende luik dicht te doen.
Overdag zoeken we verkoeling door te zwemmen. Ernie doet trouw 10 rondjes om de boot en Erik speurt de bodem af op verloren ankers. Een heel groot anker heeft hij aan de ankerketting van de buurman gebonden omdat die opeens veel dichter bij lag. Er zijn mensen geweest die de mooring waaraan de buurman lag verplaats hebben om zo zelf meer ruimte te hebben in de ankerkom. Ja, zelfs op ankerplaatsen doen ze aan "landje pik". Gelukkig is de buurman er niet en aan de aangroei te zien ook al heel lang niet geweest. Er is iets gaande in onze ankerbaai want meerdere boten zijn inmiddels verplaatst, we weten niet wat en zolang niemand ons aanspreekt zullen wij wel niet in de weg liggen van de nieuwe ontwikkelingen. Een mooi verloren Brittany anker van 15 kilo hebben we aan boord genomen als reserve of voor de handel.
Uitgelubberde schroefgaten worden een maatje groter opnieuw getapt

Ernie schildert de boot met antislip In Nederland vindt de broer van Erik inmiddels bijna dagelijks nieuwe pakketjes in zijn brievenbus van de bestellingen die we via internet gedaan hebben. Hier in Mindelo gaat het "even de kleine roestplekjes wegwerken" van kwaad tot erger. De laatste schuursteentjes en papiertjes van de Dremel verbruiken we, vier ramen gaan er uit omdat er roest onder vandaan komt en alle anti-slip krijgt een nieuwe laag verf. Nu het op dek zo mooi wordt kunnen de beschadigingen op de romp niet achter blijven, dus van de week gaat ook de twee component blauwe verf gemengd worden.
Ebou de Gambiaanse opstapper bij de Horizon is naar Sal vertrokken. Dat wordt een spannende tijd voor hem, weg van het goed verzorgende huis bij Roel en Jaqueline en opzoek naar werk voor levensonderhoud en spaarcenten. Ruim vijf maanden zagen we hem dagelijks. Het is een wonderlijke wereld waarin hij leeft. Zijn zinnetjes zullen we nog regelmatig onderling gebruiken: "It is not easy man" ... "Sometimes I wish to be a Toubab" ... "Oh, sorry man".

Bij Paula shop genieten van een heerlijke BBQ op straat


.

097==210912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente=

Overdekte markt in Mindelo, maar we doen liever boodschappen bij de straatverkoopsters Over 3 weken komt de broer en schoonzus van Erik naar het eiland Boa Vista voor een weekje vakantie. Een verlanglijstje met lekkers vanuit Nederland hebben we via de email ingeleverd. Technische spulletjes worden via internet besteld en betaald met als aflever adres de broer van Erik. Nieuwe filters kunnen eenvoudig bij auto onderdelen zaken gekocht worden. Er zijn twee ruim gesorteerde zaken in Mindelo, 2J-Import-Export (Rua Eduardo Mondlane) en Mindelpecas (Cha de Monte Sossego). Een passende dop voor op het expansie vat is helaas niet te koop, ze zijn allemaal te kort, met opvulringen wordt het probleem verholpen. De olie en waterkeerringen voor de koelwaterpomp bestellen we na wat email overleg bij de Bruyn Watersportservice, een prima service en wat een gemak dat internet.
Voor Erik blijft het lastig om alles terug te vinden wat we aan boord hebben, zelfs onze 31 voet is dan groot. Sinds Dakar zijn we een set kikkers kwijt, nee niet overboord gesprongen de zee is zout! En de lijst met spulletjes groeide gestaag de laatste dagen: noodtuigage set, RVS stuk pijp, Aries reserve onderdelen, Erik meende zelfs dat er reserve doppen voor het expansievat aan boord moesten zijn. Met boze tongen spraken we al over vissers die op goed geluk een tas uit de kuip hadden gepakt in Dakar. Wederom werd alles nagegeken, en in het bovenste kastje in de punt werden de "gestolen" spullen gevonden. Met schaamte kunnen we doorklussen en excuses voor de vissers die dagelijks vriendelijk zwaaiend langs kwamen in hun schamele kano's om een dagmaal te vangen.
Met het inlezen voor de nieuwe bestemming Suriname vonden we uitgebreide info op internet van Esther Zoetmulder Colourfull Suriname en Heleen Westerman reisgids Suriname


.

096==150912==22:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

Vaak is de grootste klus bij het klussen het vinden en opbergen van de klusspullen. We hebben een handige oliezuiger om het carter leeg te zuigen, maar die ligt in ons "schuurtje". Dat is bij ons niet even de tuin in en het van de plank pakken. De punt van de Gabber is ons schuurtje, met veel bergruimte onder wat ooit ons ruime 2 persoons bed was. Ernie is geduldiger in het opzoeken, vinden, herinneren waar het was en het weer opruimen van al die dingen die je (Erik) maar weinig gebruikt. Inmiddels is de klus gedaan en is alles weer opgeruimd (zie foto hiernaast).
Van de week hebben we cachupa gegeten bij Cafetaria Evora om zo een boodschappen lijstje te kunnen maken voor de ingredienten voor een eigen gemaakte cachupa. Het smaakte prima en het vleugje verse koriander was een aangename culinaire verrassing op dit traditionele basis maal.
Vandaag maakten we een luxe variant die bekend staat onder de naam Cachupa rica ingredienten:
  • 2 kopjes witte mais
  • 1 kopje gemengde bonen (witte, bruine, pronk, zwarte)
  • 2 grote uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 blaadjes laurier, 4 kruidnagels, 2 droge spaanse peper, theelepel grof gemalen spaanse peper
  • klein bosje verse koriander fijn gesneden
  • 200 gr koolbladen (eeuwig moes of boerenkool) in repen gesneden
  • flinke karbonade, varkens krabbetje, chorizo worstje
    Ui en knoflook fruiten, alle andere ingredienten in de braadzak (bonen en mais nacht weken) en dan een uur koken in de snelkookpan. Door de braadzak te gebruiken heb je geen last van aankoken op de bodem van de pan, want roeren in een snelkookpan kan niet. Serveren met een gebakken ei en in plakjes gesneden worst.
  • De olie zuiger ligt in ons schuurtje, onder in de punt


    Cafetaria Evora, lekkere cachupa voor Euro 1,80     Witte mais, verschillende bonen, laurier, peper en kruidnagel voor eigen gemaakte cachupa     Eigen gemaakte cachupa rica


    .

    095==130912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

    Route planning in Visual Passage Planner Terwijl Nederland in de ban is van de verkiezingen zijn wij bezig met onderhoud van de Gabber. De olie en brandstof filters, impellor, water en olie keerringen worden vervangen door Erik en alle roestplekjes aan dek krijgen de volle aandacht van Ernie. 's-Avonds luisteren we via internet naar uitzendingen van "het oog op morgen" bij gebrek aan de wereldomroep. Wij kunnen al om 20:00 naar het dag afsluitende radio programma luisteren. Niet dat het eerder op internet wordt uitgezonden maar vanwege het tijdverschil met Nederland. Gisteren misten we daardoor zelfs het radionetje met de Bodyguard en de radio club in Dordrecht. Nog altijd lukt het bijna wekelijks om contact te onderhouden met Dennis en Ank aan boord van hun boot die nu op de grote meren vaart in het grens gebied van Amerika en Canada.
    Overdag is het vaak te warm om door te werken en vermaken we ons met electronisch vertier. Ernie heeft een boekenserie van 9 boeken ontdekt en leest ze achter elkaar uit. Erik maakt voorbereidingen voor de navigatie naar Suriname. Via GoogleEarth wordt de Suriname rivier tot aan Domburg in luchtfoto's verzameld voor gebruik in OpenCPN, de liefhebbers kunnen ze downloaden op luchtfoto Suriname rivier voor OpenCPN. In OpenCPN wordt een route gemaakt en de way-points naar de GPS gestuurd. Met VisualPassagePlanner zoeken we de te verwachten weersituatie op. Dit laatste programma heeft het gemiddelde weer van de afgelopen 20 jaar en de heersende zeestromingen digitaal beschikbaar. Met wat simpele muisklikken bepaal je de route die je wilt varen, selecteert een maand en het programma vertelt je wat je redelijker wijs kan verwachten. Volgens het programma zullen we in november de 1928 Nm in 18,7 dagen afleggen met een gemiddelde snelheid van 4,3 Knoop. De wind zal varieren tussen de 3 en 4 Bft uit ONO. Nu maar hopen dat ze er met de statistieken en voorspellingen in het programma meer verstand van hebben dan met de verkiezingen in Nederland.


    .

    094==070912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

    De laatste dagen regende het in Mindelo. We blijven Nederlanders, dus nadat we klaar waren met de spelerij met het regenopvang doek begonnen we te klagen over het slechte weer. Bij temperaturen van 30+ graden, weinig tot geen wind en een luchtvochtigheid van 80% is het natuurlijk makkelijk klagen. Een verkoelende sprong in de baai is niet aan te bevelen omdat door de afstroom van al het water de haven helemaal bruin kleurt van het meegevoerde zand en vuiligheid.
    De Ednbal (Australiers) kwamen terug van hun poging om aan de zuidkant van de ITC naar Frans Guyana te varen. Met vijf tot 7 beaufort aan de wind zeilen vonden ze het terecht geen goed plan meer. Overleg met weer-goeroe Herb deed ze terugkeren naar Mindelo. Ons geplande koffie met gebak uitje met de Horizon viel in het water omdat het tot ruim na koffietijd door regende, later een nieuwe poging.
    Gelukkig is er ook goed nieuws te melden, de SSB bij Joshua aan boord doet het weer. Na wat speur werk, knoppen duwen en rommelen met draadjes vond Erik een contact nabij de antenne tuner dat niet goed zat. Nu kan er weer getuned worden en uitgezonden. Ook was er gelegenheid om de roestige voet van de gasfles te schilderen, de onderste liters uit de diesel tank te zuigen op zoek naar water dat niet gevonden werd, Ernie naaide een waszak en nieuwe kussensloop en de digitale verzameling van zeilreisgidsen (gruising guides) te ordenen.
    In Mindelo zijn ze het slechte weer gewend gezien de voorbereidingen die getroffen zijn. Bij vele winkels liggen de zandzakken voor de deur of zijn zelfs schotten afgeplakt met silicone kit aangebracht om de drempel te verhogen.
    Zandzakken voor de deur


    structurele oplossing, een schot en wat silicone kit


    .

    093==050912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

    Erik blij met vers zoetwater Deze maand is de Inter-Tropical-Convergentie zone op zijn meest noordelijke positie. Hierdoor bereikt ook het slecht voorspelbare weer met regenbuien af en toe de Cape verde. Een enkele zeiler gebruikt dit moment om aan de zuidkant van de ITC met de daar heersende zuidwestelijke winden richting Brazilie of Carieb te komen. Wij blijven wachten op het gebruikelijke seizoen voor de oversteek dat in november begint.
    Gisteravond hadden we voor het eerst sinds maanden een echte regenbui van een paar uur. Een prima gelegenheid om onze alternatieve watermaker uit te proberen. Een doek gespannen over de kuip vangt het regenwater op, in het midden zit een rond gat met daarin een halve fles waarop een slang kan worden aangesloten. De opbrengst van onze "watermaker" is natuurlijk afhankelijk van de regenval. In tropische gebieden mogen we rekenen op zware buien met 4-16 mm neerslag per uur. Berekend vanuit het oppervlak van het doek is dat goed voor tussen de 10 en 40 liter vers zoetwater per uur.
    Wellicht hebben we een "gat" ontdekt in de markt van bimini (zonnetent) bouwers. Als je die standaard uitrust met zo'n fles kan je de bimini onder alle weersomstandigheden gebruiken.


    2,6 vierkante meter regenopvang boven de kuip     detail van regenopvang


    .

    092==020912==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

    De twee nationale gerechten van de Cape Verde zijn cachupa en vispasteitjes. Erik koopt bij iedere gelegenheid die er is wat vispasteitjes van dames op straat. Er wordt niet breed mee geadverteerd, maar het geoefende oog herkent de verkoopsters aan een plastic doos onder de arm gevuld met de nationale lekkernij. Kleintjes gaan voor 5 Escudo's wat luxere voor 10 Escudo's. Voor een halve Euro heb je dus al een handje vol hartige snacks en je loopt het risico ze te "moeten" uitdelen aan de andere dames op de markt.
    Van Ellen, een nichtje van Ernie, van Ellen kookt, kregen we een recept om ze zelf te maken. Op de vismarkt haalden we een moot verse tonijn, bij de dames op straat verse pepertjes, tomaat, verse koriander, knoflook, zoete aardappel, een uitje en uit de voorraden bloem, ei en maismeel. Een chinese winkel had mooie plastic vormpjes voor de pasteitjes.
    Fruit de gesnipperde ui, tomaat, knoflook, koriander en pepertjes met de tonijn, voeg eventueel nog wat visbouillon toe, en maal alles fijn met de blender. Kook de zoete aardappel met schil, prak hem fijn en vermeng met (mais)bloem en een ei tot een stevig deeg. Rol plakjes van het deeg, leg er wat van het vismengsel in en vouw dicht tot een pakketje, bestrooi de buitenkant met grof maismeel. Frituur de pakketjes in hete olie tot ze goudbruin zijn.
    Straat verkoop in Mindelo


    Vispasteitje voor het bakken     Vispasteitje tijdens het bakken     Vispasteitje na het bakken


    .

    091==310812==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

    Op de steiger sleept men met man en macht een boot retour box De Gabber is klaar voor vertrek, tanks gevuld, eten gekookt voor een paar dagen. Maar in de namiddag trekt de wind aan naar 7Bft met uitschieters naar de 8Bft. Met verbazing raadplegen we de weersverwachtingen om te zien waar die wind vandaan komt, maar de weerdiensten houden vol dat het slechts 2-3Bft en afnemende wind zal zijn.
    Wij vertrekken niet, net als Ednbal, en blijven op anker liggen. Dat laatste kon niet iedereen zeggen in de baai. Er slaan 3 boten van anker en in de haven breken de landvasten van een boot. De foto hiernaast is niet van een touwtrek wedstrijd, maar een geslaagde poging van de andere steigerbewoners om de losgebroken boot weer naar hoger wal te trekken.
    We maken van de nood een deugd en doen wat jaarlijks onderhoud. Het brandstof groffilter wordt vervangen. De diesel die uit het filter komt is donker bijna zwart van kleur. We mengen altijd Grotomar bij de brandstof om bacterie groei te voorkomen, straks ook maar eens controleren of er water in de brandstof tank zit. In Dakar was de diesel wat donkerder gekleurd, maar zo zwart herinner ik me niet. Van de waterpomp zijn de olie en waterkeerring aan vervanging toe. Standaard wordt vaak alleen de impellor vervangen bij onderhoud, maar de waterkeerring die op hetzelfde asje zit is denk ik de meest voorkomende oorzaak van zoutwater lekkage aan boord van boten. Wij zijn redelijk op tijd, slechts een klein lekspoor van zout water is er te zien op het pomphuis (groene kleur binnen in).


    De kleur van de diesel uit het groffilter (zwart) en verse diesel uit Mindelo     Impellor deksel opnieuw sealen en nieuwe keerringen op waterpomp     Achterkant waterpomp, waterkeerring zit er nog olie keerring is verwijderd


    .

    090==290812==11:00UTC=====Positie:=16=34,2N==024=21,6W==Mindelo=Sao=Vicente==

    We zijn al een maand in Mindelo en nog steeds geen harde wind uit het zuiden gehad. Wel een paar kleine regenbuitjes, maar die kunnen niet tippen aan het slechte weer dat de afgelopen dagen in Nederland was. Nu we zo rustig achter anker liggen is er gelegenheid om het vervolg van onze tocht te plannen. Als we de Atlantische oceaan oversteken gaat het verloop van onze tocht bepaald worden door de maximale verblijf periode van 6 maanden in Brazilie of het orkaan seizoen in de Carieb en in maart 2013 willen we in Nederland zijn ivm de 90ste verjaardag van Ernie haar vader. Met veel plussen en minnen op een rijtje kiezen we voor het plan om de boot achter te laten in Curacao. Brazilie bezoeken we dan misschien over land en terug gerekend betekent het dat we uiterlijk eind november oversteken naar Suriname. Dat geeft ons plots een stuk minder tijd om de eilanden van de Cape verde te bezoeken.
    We vullen de watertank en bereiden de Gabber voor om eind deze week naar de zuidelijke eilanden te gaan. Roger en Sasha willen voor dat ze binnenkort oversteken ook nog naar Brava en Fogo, misschien kunnen we het bezoek aan de eilanden gemeenschappelijk doen.
    Nu we plannen hebben voor de Carieb maakt Erik een fotocopie van de Cariebpilot van de Ednbal. Dat gaat simpel met de foto camera. Twee bladzijde op een foto, niet te hoge resolutie kiezen (3 Megapixel is genoeg), en dan alle foto's printen naar een pdf document. Je hebt dan een op de computer goed leesbare gids die ook nog geprint kan worden op A4 formaat.
    's-Avonds bezoeken we Club Nautico aan de overkant van de weg, iedere woensdag en vrijdag is er live muziek. Dat is vrolijker dan tussen de dronken gescheiden zeilers te zitten die de bar van de marina tot stamkroeg hebben gekozen. Een 5 tal ankeraars van verschillende nationaliteit bevolken de marina bar vanaf openingstijd (09:00) tot sluitingstijd met een pils, peuk, grog en sterke verhalen. Het blijft een rare wereld zo buiten het seizoen.
    Life muziek bij club Nautico


    .